Propaganda már a rendőrpalotában is

Propaganda már a rendőrpalotában is

A Lokál az ORFK Teve utcai székházában, a bejárat előtt

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Meglepő látvány fogadta a Teve utcai rendőrpalotába belépőket számos alkalommal is az elmúlt időszakban: a kormányzati propaganda szerves részét képező Lokál című kiadvány több példánya is ott hevert egy pulton – vette észre a Magyar Hang. Az újsághoz nemcsak az ott dolgozók, hanem lényegében bárki hozzáférhetett, hiszen a lapok már az épületben, de még a beléptető kapuk előtti néhány négyzetméteres helyiségben voltak kitéve.

Az egyébként ingyenesen terjesztett Lokál a központosított médiaholding – a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (Kesma) – keretein belül jelenik meg, és mint ilyen, a bulvártartalmakon kívül egyértelműen a kormányzati kommunikációt követi.

Lapunk megkereste az Országos Rendőr-főkapitányságot, arról érdeklődve, miként fordulhat elő a hatóság központi épületben, hogy egy kifejezetten propagandacélokat szolgáló, a bíróságon többször elmarasztalt sajtóterméket helyezzenek el a bejáratánál. Az ORFK kommunikációs osztálya csak annyit közölt, hogy ők központilag nem intézkedtek az újság terjesztéséről, a lapot a „tömegközlekedéssel munkába járó kollégáink helyezik el a Rendőrségi Igazgatási Központ bejáratánál – azért, hogy az ingyenes napilaphoz igény esetén más munkatárs is hozzáférhessen”.

Pofázni rendületlenül - Magyar Hang-ajánló | Magyar Hang

Azt hiába szerettük volna megtudni, hogy nem tartják-e problémásnak a történteket, ezt a kérdésünket teljesen figyelmen kívül hagyták. Annyit tettek csak hozzá, hogy amennyiben egyéb sajtótermékkel is hasonló módon járnak el dolgozóik, „az sem tartozik a munkáltató felelősségi körébe”, feltéve, hogy az újság nem sért jogszabályt, vagy erkölcsileg nem kifogásolható. Egyéb célú lapértékesítésre vagy terjesztésre a rendőrség épületén belül nincs lehetőség.

A Lokál szakmai értékét jól mutatja, hogy tavaly karácsony előtt volt olyan lapszámuk, amikor a 16 oldalas kiadványba mindössze néhány cikket tudtak bezsúfolni, mert 15-ön reklámok voltak. Ezekből 13 oldalon állami cégek népszerűsítették magukat. A megmaradt felületekről „kiderült”, hogy „Ellenzéki vandálok gyújtogattak Budapesten”, de közzétették a kormánypárti médiumokban körbefuttatott anyagot is arról, hogy „Hazudik az ellenzék a munkatörvényről”.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/31. számában jelent meg, 2019. augusztus 2-án.

Hetilapunkat megvásárolhatja csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/31. számban? Itt megnézheti!

Címkék: propaganda, ORFK, Kesma