Pedagógusok: Az új parlament ne szavazza meg a sztrájkot is érintő javaslatot

Pedagógusok: Az új parlament ne szavazza meg a sztrájkot is érintő javaslatot

Sztrájk a Jedlik Ányos Gimnáziumban (Fotó: Jedlik Ányos Gimnázium)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Különösen barátságtalannak” nevezte a Pedagógusok Szakszervezete, hogy a kormánypártok már törvényi szintén is komoly akadályokat görgetnének a sztrájkjuk elé. Az eddig a veszélyhelyzetre hivatkozva megalkotott kormányrendelet ugyanis azt mondja ki például, hogy sztrájk idején is meg kell tartani az órák felét. Ezt tartanák fenn most.

Ne szavazzák meg az országgyűlési képviselők a pedagógusok sztrájkját lényegében ellehetetlenítő terveket – erre szólította fel a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) az új parlament tagjait. A törvényalkotási bizottság elé nemrég bekerült javaslatra gondolnak, amely állandóan fenntartaná az oktatásban dolgozók, a pedagógusok érdemi munkabeszüntetését lényegében  lehetetlenné tevő korábbi rendeletet, megfosztva a szakszervezeteket a még elégséges szolgáltatásról szóló tárgyalások lehetőségétől.

Felidézték, hogy a sztrájkbizottság tagjaként a PSZ már többször is jelezte, hogy várja az új kormány megalakulását, hogy folytathassák a tárgyalásokat. Ennek fényében „különösen barátságtalannak” tartják a javaslatot és leszögezték: a sztrájk alapjog.

Kitértek Pintér Sándor szerdai bizottsági meghallgatására is, ahol többek között arról beszélt, nincs olyan, hogy egyszemélyes polgári engedetlenség. A PSZ szerint ugyanakkor polgári engedetlenség igenis létezik a fejlett demokráciákban, melynek „rendpárti” tiltása egyértelmű jele az új kormány filozófiájának. Az ilyen kijelentés szerintük több ezer bátor magyar pedagógus megfélemlítését szolgálja. Eleve aggodnak a „rendpárti” kijelentések miatt, miközben a miniszter az oktatás alapvető gondjaira – bérek, munkaerőhiány, munkaterhek csökkentése – nem adott választ.