PSZ: maszkot és távolságtartást ellenőriznek az iskolaőrök

PSZ: maszkot és távolságtartást ellenőriznek az iskolaőrök

Szöllõsi Zoltánné, az iskola igazgatója (b) és kolléganõje a kézfertõtlenítõ szerek és eszközök átadásán a gyõri köznevelési intézmények részére, a Gyõri Nádorvárosi Ének-zenei Általános Iskolában 2020. szeptember 2-án (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy pozitívan fogadták a tanárok és a diákok a szeptember elsején munkába állt iskolaőröket, igaz, a jelenlétük nem mindenkinek tetszik – derült ki a Pedagógusok Szakszervezetéhez (PSZ) érkezett visszajelzésekből. Mint Szabó Zsuzsa elnök a Népszavának elmondta: eddig 7-8 megyéből kaptak beszámolókat az iskolaőri rendszerről, s általánosságban az a tapasztalat, hogy a többség nyitottsággal fogadta őket.

– Vannak olyan pedagógusok is, akik már kifejezetten örülnek az iskolaőrnek, mert olyan fontos feladatokat is átvállalnak, amikre eddig a tanároknak kellett figyelniük – mondta Szabó Zsuzsa. Ellenőrzik például, hogy a diákok helyesen használják-e a maszkot, a kézfertőtlenítőt, betartják-e a szükséges távolságtartást, rájuk szólnak, hogy ne dohányozzanak és hasonlók. Van több olyan intézmény is, ahol az eddig hiányzó portás feladatait is az iskolaőrök látják el.

Szelei Pál ezredes kedden az M1-en azt mondta, addig az időpontig mintegy 90 intézkedés történ szeptember elseje óta, s két eset volt, amikor testi kényszerhez kellett folyamodni, például dulakodókat kellett szétválasztani.

A PSZ elnöke arról is beszélt, hogy a szakszervezethez beérkezett tapasztalatok alapján a pedagógusok egy része nem ért egyet azzal, hogy a kormányzat fegyelmező eszközöket is használó iskolaőrökkel akarja visszaszorítani az incidenseket. A PSZ álláspontja is az, hogy a problémákat nem így kell kezelni, hanem asszisztensekkel, iskolapszichológusokkal, gyermek- és ifjúságvédelmi szakemberekkel. 

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár szeptember elején jelentette be: összesen 478 köznevelési és szakképzési intézményben teljesít szolgálatot iskolaőr szeptember 1-től, 55 intézményben még nem töltötték be a pozíciót. Korábban lapunk is megírta, hogy 1409 jelentkező volt az iskolaőri pozícióra, de a jelentkezők kétharmadát kirostálták. A toborzás még folyik, és remélik, hogy szeptember végére minden iskola igényét ki tudják elégíteni.