Publicus: A fideszesek a legelutasítóbbak a homoszexuális párokkal

Publicus: A fideszesek a legelutasítóbbak a homoszexuális párokkal

A 26. Budapest Pride résztvevői vonulnak a Fővám téren 2021. július 24-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– A kormánypárt hívei a legelutasítóbbak, ha a homoszexuális párok regisztrált élettársi viszonyának, házasságkötésének engedélyezéséről van szó vagy arról, hogy gyereket fogadhassanak örökbe – derül ki a Publicus Intézet felméréséből, amit a Népszava közölt. A kutatást még június végén végezték közel 1500 fős reprezentatív mintán telefonon, illetve online.

Mint írták, az azonos neműek közötti kapcsolatot a kormánypárti válaszadóknak mindössze 13-15 százaléka tartja természetesnek, az ellenzékieknek viszont a 68-70 százaléka. Ugyanakkor a jobbikosok a kormánypárti szavazóknál is kisebb arányban tudják elképzelni, hogy meleg pár legyen a szomszédjuk vagy éppen a munkatársuk.

Az összes megkérdezett 52 százaléka szerint egyébként a kritikk szerint homofób törvénynel az ellenzék megosztása volt a kormány célja, míg 49 százalék szerint az, hogy a homoszexualitást kampánytémává tegyék.

Arra is kitértek, a magyar társadalom 77 százaléka támogatja, hogy a homoszexuális párok regisztrált élettársi viszonyban élhessenek, míg a házasságkötést és az örökbefogadást is a válaszadók 62 százaléka fogadja el. Ugyanakkor megjegyezték: „a fideszesek 42 százaléka nem ért egyet a regisztrált élettársi kapcsolat engedélyezésével (ez a jobbikosoknál 35 százalék), 78 százalékuk a házasságkötésükkel (a jobbikosoknál ez a mutató 43 százalék), 80 százalékuk azzal, hogy gyermeket fogadhassanak örökbe (a jobbikosoknál ez 44 százalék)”. 

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.