Publicus: az ellenzékieknél Karácsony Gergely a legnépszerűbb miniszterelnök-jelölt

Publicus: az ellenzékieknél Karácsony Gergely a legnépszerűbb miniszterelnök-jelölt

Jakab Péter (Jobbik), Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa Mozgalom), Bíró László (Jobbik), Karácsony Gergely (Párbeszéd) és Kunhalmi Ágnes (MSZP) a borsodi időközi választás kampányában, 2020. október 10-én (Fotó: Bíró László Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Amennyiben csak Karácsony Gergely, Dobrev Klára, Jakab Péter, Márki-Zay Péter és Fekete-Győr András között lehet választani az előválasztáson, akkor jelenleg Karácsony Gergely támogatottsága lenne a legnagyobb az ellenzéki választók körében – derül ki a Publicus Intézet kutatásából.

Dobrev Klárára két százalékponttal (32 százalék) szavaznának kevesebben, mint Budapest jelenlegi főpolgármesterére, Karácsony Gergelyre, aki 34 százalékot szerezne. Minden hetedik válaszadó (15 százalék) Jakab Péterre tenné a voksát, Márki-Zay Péter közel 9 százalékos, Fekete-Győr András pedig 2 százalékos támogatottsággal bír.

Karácsony Gergelyre szavazna tízből hat (58 százalék) Momentum-szavazó, továbbá minden hatodik (17 százalék) Jobbik-, és minden tizedik (9 százalék) DK-szavazó is. A Jobbik szavazóinak két százaléka szavazna Dobrev Klárára, és a DK szavazóinak hat százaléka Jakab Péterre.

Amennyiben Karácsony Gergely, Dobrev Klára és Jakab Péter közül lehetne választani, a Publicus szerint tovább nőne Karácsony Gergely előnye. Tízből négy (40 százalék) ellenzéki szavazó őt választaná, a válaszadók némileg több mint harmada (36 százalék) Dobrev Klárára szavazna, Jakab Pétert pedig minden ötödik megkérdezett támogatná (18 százalék).

Publicus Intézet a Népszava megbízásából május 18–21. között 1011 fő megkérdezésével készített országos reprezentatív közvéleménykutatásban vizsgálta a pártok támogatottságát és egyes politikusok megítélését.

A Fidesz támogatottsága az összes megkérdezett körében két százalékpontot csökkenve, 29 százalék. Az MSZP-P támogatottsága változatlan, 7 százalék az összes megkérdezett körében. A Jobbik összes megkérdezett körében mért támogatottsága változatlan, 7 százalék. A DK támogatottsága az összes megkérdezett körében egy százalékpontot növekedve, 9 százalék. A Momentum támogatottsága az összes megkérdezett körében egy százalékpontot növekedve, 6 százalék

Az „összefogás szavazó” aránya az összes megkérdezett körében 8 százalék, a biztos szavazó, pártválasztók körében pedig 11 százalék. A Publicus azon szavazókat érti összefogás szavazók alatt, akik úgy válaszolnak, hogy csak egy összefogott ellenzékre szavaznánk, külön-külön egyik ellenzéki pártra sem.

Az LMP, a Kétfarkú Kutya Párt és a Mi hazánk mozgalom támogatottsága 1-1 százalék. Ezen túl a kispártok körében érdemi változás az elmúlt hónapokban nem volt megfigyelhető. A bizonytalanok aránya egy százalékpontot csökkenve, 31 százalék.

Az ellenzéki pártok közötti versenyben érdemi változás nem történt: továbbra sincsen olyan ellenzéki párt, amely kiemelkedne a mezőnyből, és jelentősen erősebb lenne a többinél – írta a kutatási eredmény ismertetőjében a Publicus Intézet.