Publicus Intézet: növelte az elégedetlenek táborát a rabszolgatörvény

Publicus Intézet: növelte az elégedetlenek táborát a rabszolgatörvény

A Szabad Egyetem és a Hallgatói Szakszervezet Tüntetés a rabszolgatörvény ellen / Diák-Munkás szolidaritás címmel meghirdetett demonstráció résztvevői és rendőrök a Parlament előtti Kossuth téren 2018. december 13-án (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az elmúlt hónapban drasztikusan, 41 százalékról, 30 százalékra, 11 százalékponttal csökkent azok aránya akik elégedettek a hazánkban zajló folyamatokkal. Pontosan ugyanilyen arányban, 53 százalékról 64 százalékra növekedett az elégedetlenek aránya. Ez derül ki abból az ezer fő megkérdezésével készített reprezentatív közvélemény-kutatásból, amit a Publicus Intézet a Népszava megbízásából készített december 13–19 között, a túlóratörvény parlamenti szavazása után – és amelynek első részét, amiről lapunk is beszámolt, még karácsony előtt kiadták.

A most közölt adatok szerint ilyen mértékű elmozdulás egyébként egy hónapon belül különösen ritka; ezzel a változással a másfél évvel ezelőtti szintre ment vissza a mutató.

Botrányos ülésen szavazta meg a Fidesz a rabszolgatörvényt, az ellenzék csalást kiált, Orbán Viktor elégedett | Magyar Hang

Az ellenzék megpróbálta megakadályozni a szavazást, de sikertelenül. Szerintük a kormány törvénytelenül verte át akaratát. Az ülés után tüntetés kezdődött a városban.

A Fidesz–KDNP támogatottsága a múlt havi növekedés után ebben a hónapban két százalékpontot csökkent, így 23 százalék. Utoljára 2017 februárjában mértünk a pártnak ilyen alacsony támogatottságot. A biztos szavazó pártválasztókat vizsgálva a csökkenés 6 százalékpont.

Az MSZP–P támogatottsága a múlt hónapi egy százalékpontos csökkenés után egy százalékpontot növekedett, így 9 százalék. A párt támogatói körében kiemelkedő aktivitást mértünk. A Jobbik esetében az elmúlt hónapok lassú csökkenése után megállt a tábor zsugorodása és egy százalékpontot növekedve elmozdult mélypontjáról; így 9 százalék a támogatottság.

Republikon: a fideszesek többsége is a rabszolgatörvény ellen van | Magyar Hang

A teljes magyar lakosság csaknem kétharmada hallott már az elmúlt hetek egyik legnagyobb port kavaró kezdeményezéséről, a rabszolgatörvény néven elhíresült módosítójavaslatról - derül ki a Republikon Intézet legfrissebb kutatásából.

Az LMP támogatottsága nem változott, és 2 százalék, a DK esetében viszont egy százalékpontot növekedett, és így érték el a 3 százalékot. A Kétfarkú Kutya párt egy százalékpontot csökkent, így 1 százalék, míg a Momentum ugyan ennyit növekedett, így 2 százalék a támogatottság. A Mi hazánk mozgalom támogatottsága a múlt hónapokban stabilan elérte az 1 százalékot, ám ez most csökkent, és az LMP-hez hasonlóan nem érte el az ábrázoláshoz szükséges értéket. A bizonytalanok aránya egy százalékpontot növekedett, 50 százaléka a megkérdezetteknek.