Publicus: jó eséllyel újraválasztanák Karácsonyt egy most vasárnapi választáson

Publicus: jó eséllyel újraválasztanák Karácsonyt egy most vasárnapi választáson

Karácsony Gergely (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nagy valószínűséggel egy most vasárnapi választáson ismét főpolgármesterré választanák a budapestiek Karácsony Gergelyt – állapította meg a Publicus közvéleménykutató intézet szeptember végi felmérése, amelyet a tavalyi önkormányzati választás után pont egy évvel publikáltak. A mérés része a Népszava megbízásából tavaly december óta havi rendszerességgel készített reprezentatív kutatásnak, amely ezer-ezer fős mintán készült.

A legutóbbi, szeptember 28. és október 1. közötti felmérés alapján a megkérdezettek fele (49 százalék) vagy biztosan (35 százalék), vagy valószínűleg (11 százalék), vagy pedig egy széleskörű ellenzéki összefogás esetén (3 százalék) el tudná képzelni, hogy egy most vasárnapi főpolgármester-választáson Karácsony Gergelyre szavazzon. Ugyanakkor tízből négy (40 százalék) válaszadó vagy biztosan nem (33 százalék), vagy pedig nem valószínű (7 százalék) hogy rá adná a voksát.

Az adatok alapján a főpolgármester tevékenységével a többség elégedett. A mérés szerint ugyanis minden második (49 százalék) megkérdezett összességében inkább elégedett Karácsony Gergely főpolgármesterként végzett munkájával. Ezzel együtt növekedett az elégedetlenek aránya is. Míg 2019 decemberében a megkérdezettek 25 százaléka volt inkább nem elégedett Karácsony Gergely munkájával, addig ezt 2020 szeptemberben már tízből négyen mondták.

A Publicus a főpolgármester tevékenységének megítélését politikai pártszimpátia alapján is vizsgálta. Ennek alapján a DK, a Momentum és az MSZP-Párbeszéd szavazók döntő többsége inkább elégedetten nyilatkozott Karácsony Gergely munkájáról. Ennek a három ellenzéki pártnak a szavazói némileg elégedettebbek most Karácsonnyal, mint 2019 decemberében voltak.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy míg 2019 decemberében tízből kettő bizonytalan szavazó nyilatkozott pozitívan a főpolgármester munkájáról, addig 2020 szeptemberében már tízből négy. A Fidesz szavazóknak azonban csak alig 7 százaléka elégedett most Karácsony Gergellyel. A Publicus rámutatott arra is, hogy a főpolgármester munkájával való elégedettség 2020 áprilisában (63 százalék), a koronavírus járvány magyarországi kezdete utáni hetekben volt a csúcson. A utána bekövetkező csökkenést a Fidesz szavazók növekvő elégedetlensége okozza. Ez egybeesik a Karácsony elleni kormánypárti támadások – Pesti úti idősötthon ügye – kezdetével.

Érdekesség, hogy a 2019 decemberi felmérés, illetve a 2020 szeptemberi vizsgálat adatait összevetve a Fidesz szavazóknál is látható némi javulás Karácsony megítélésében: 2 százalékról 7 százalékra növekedett az inkább elégedettebbek aránya. Az intézetnél kitértek arra is, hogy a koronavírus hazai megjelenésének az időpontjában (2020 március és április) jóval pozítivabban nyilatkoztak a kormánypárti szavazók: akkor minden ötödik (19 százalék) Fidesz szavazó összességében inkább elégedett volt Karácsony Gergely főpolgármesterként végzett munkájával.