Publicus: Karácsony és Márki-Zay is népszerűbb Orbánnál

Publicus: Karácsony és Márki-Zay is népszerűbb Orbánnál

Politikusok népszerűsége 2020. augusztus (Forrás: Pubilcus Intézet)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Úgy tűnik, ahogy egyre közelebb kerülnek egymáshoz a kormánypártok leváltására készülő ellenzéki pártok, úgy lépdelnek felfelé a népszerűségi listán az ellenzéki politikusok.

A Publicus Intézet legfrissebb felmérése szerint – amelyet a Népszava ismertet – közülük ketten is beérték, sőt meg is előzték a népszerűségi listát hosszú ideig vezető Orbán Viktort. A listavezető, 49 százalékkal, a Párbeszéd jelöltjeként tavaly ősszel Budapest főpolgármesterévé választott Karácsony Gergely, tőle egy százalékponttal elmaradva második Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester, a Mindenki Magyarországa Mozgalom egyik alapítója. A miniszterelnök csak a képzeletbeli dobogó harmadik fokára léphetett fel 45 százalékos népszerűségével. Dobrev Klára (DK) a negyedik 42, majd Fekete-Győr András (Momentum) és Kunhalmi Ágnes (MSZP) következik 40, illetve Jakab Péter (Jobbik) 39 százalékkal.

A fenti sorrend kicsit átalakul, ha a pártok népszerűségét tekintjük. A biztos szavazók között 48 százalékkal a Fidesz messze a legnépszerűbb, a második – és egyben legerősebb ellenzéki párt – a Demokratikus Koalíció 14 százalékkal, amelyet fej-fej mellett 10 százalékkal a Momentum és az MSZP követ, majd a Jobbik következik 8 százalékkal. Az ellenzéki összefogás két legkisebb pártja, a Párbeszéd és az LMP népszerűsége 2-2 százalékos, csakúgy, mint a Kétfarkú Kutya Párté és a Mi Hazánk mozgalomé.