Publicus: még a fideszesek harmada is egyetért a tüntetésekkel

Publicus: még a fideszesek harmada is egyetért a tüntetésekkel

A kirúgott pedagógusokért tüntettek 2022. december 3-án, a Klebelsberg Központ előtt. (Fotó: Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kormánypártra szavazók 55 százaléka teljesen elégedett a lassan véget érő iskolai tanévvel, miközben az ellenzékiek csak 27 százaléka adna ötös érdemjegyet – derül ki a Publicus Intézet Népszava számára készített közvélemény-kutatásából. A bizonytalanok közül még kevesebben, 22 százaléknyian értékelték példásra az oktatási esztendőt.

A Fidesz-KDNP szimpatizánsok közül senki sem adna hármasnál rosszabb érdemjegyet, közepest is csak 12 százaléknyian. Az ellenzékiek és a bizonytalanok között szigorúbb értékelők vannak: előbbiek 25 százaléka kettest, míg 14 százaléka egyest adna az évnek. A bizonytalanok közül nem buktatna senki, de valamivel több mint felük (51 százalék) közepesre értékelt, míg nyolc százalék kettest adott a tanítási évnek. A fővárosiak csak 23 százaléka adna ötöst, miközben a községekben élők csaknem hatvan százaléka értékelt példásra. Még a budapestieknél is rosszabbnak látják a helyzetet a megyeszékhelyeken élők: csupán 17 százalékluk adott ötöst.

A válaszolók nagy többsége, majdnem 70 százaléka egyetért a tüntetésekkel. Még a Fidesz-szavazók közül is csaknem 30 százalék bizonyult támogatónak, olyan ellenzékit pedig szinte nem is talált a kutatóintézet, aki nem értene egyet a demonstrációkkal. 

Azzal, hogy emelni kell a tanárok fizetését, 90 százalék egyetért. Még a Fidesz-KDNP híveinek túlnyomó többsége, 78 százaléka is emelné a pedagógusok bérét, az ellenzékiek közül pedig szinte mindenki (98 százalék). Lakóhely szerint vizsgálva: kivétel nélkül minden budapesti igent mondott, a béremelés nagyságáról azonban megoszlottak a vélemények. A fideszesek közül a legtöbben például csak korrigálnának, azaz a bruttó átlagbér szintjét adnák meg a tanároknak, az ellenzékiek nagy része viszont több mint 610 ezer forint fizetést adna az oktatóknak. Ugyanekkora bért kínálnának a fővárosiak és a diplomások többsége is. 

A fideszeseknek gyakorlatilag nincs olyan pedagógus ismerőse, aki a kormányzati intézkedések miatt elhagyta, vagy tervezni elhagyni a pályát (2 százalék). Az ellenzékieknél viszont itt is más a kép: 20 százalékuk ismer ilyen (volt) pedagógust.