Publicus: Október-novemberben 4 százalékkal volt magasabb az ellenzék támogatottsága, mint a Fideszé

Publicus: Október-novemberben 4 százalékkal volt magasabb az ellenzék támogatottsága, mint a Fideszé

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A legtöbb párt támogatása egy százalékponttal csökkent a múlt hónapihoz képest, az MSZP és a DK ugyanennyit javítottak. A bizonytalanok aránya is csökkent egy százalékponttal. A baloldalhoz kötődő Publicus Intézet a Népszava megbízásából 1005 fő megkérdezésével készített országos reprezentatív közvéleménykutatásban vizsgálta a pártok támogatottságát. A részletes eredmények a Népszava nyomtatott, keddi számában jelentek meg – közölte a Publicus Intézet.

Fidesz támogatottsága a november 18-21. között készült kutatás szerint összes megkérdezett körében egy százalékpontot csökkenve 29 százalék.

Az MSZP támogatottsága az összes megkérdezett körében egy százalékpontot növekedve 7 százalék, a DK-é pedig 9 százalék, szintén egy százalékpontot növekedve.

Jobbik támogatottsága most 5 százalékon áll az összes megkérdezett körében, az adat a múlt hónaphoz képest egy százalékpontot csökkent.

Momentum támogatottsága egy százalékpontot csökkent, 7 százalék az összes megkérdezett körében.

Az LMP, a Párbeszéd, a Kétfarkú kutya párt, és a Mi hazánk mozgalom támogatottsága 1-1 százalék, érdemi változás az elmúlt hónapokban nem volt megfigyelhető. A bizonytalanok aránya egy százalékpontot csökkenve, 36 százalék.

Az úgynevezett összefogás szavazó az összes megkérdezett körében 3 százalék, a biztos szavazó, pártválasztók körében pedig 5 százalék. Összefogás szavazók alatt azokat értik, akik úgy válaszolnak, hogy csak egy összefogott ellenzékre szavaznának, külön-külön egyik ellenzéki pártra sem.

„Az elmúlt hónapokban, mióta megjelentek a járvány nyomán a gazdasági és szociális válság tünetei, kiéleződik a kormány és az ellenzéki önkormányzatok szembenállása, illetve az ellenzéki erők hatékonyabban kommunikálják összefogási szándékukat megfordult a Fidesz-ellenzék erősorrend. Októberben és novemberben már hibahatáron túl, 4 százalékponttal magasabb az összefogásra készülő ellenzék támogatottsága, mint a Fideszé.”  – írta a Publicus intézet a kutatási jelentésben. Vagyis, bár továbbra is a Fidesz messze a legnépszerűbb párt az országban, ha az ellenzék közös listán indulna, és közös jelölteket állítana, akkor az összefogás nyerné most a választást.