Püspökké választották Balog Zoltánt

Püspökké választották Balog Zoltánt

Balog Zoltán lelkipásztor, korábbi miniszter a Budapest-Svábhegyi Református Egyházközség ünnepi istentiszteletén a XII. kerületi Felhõ utcai templomban 2018. október 7-én (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Balog Zoltánt, az Orbán-kormány korábbi miniszterét választotta püspökévé a Dunamelléki Református Egyházkerület – derült ki az egyházkerület választási bizottságának mai szavazatszámláló ülése után.

A Reformatus.hu portál beszámolója szerint az egyházkerület főgondnoki tisztségét továbbra is Veres Sándor tölti be. Megbízatásuk hat évre szól. A választáson két püspökjelölt indult. A Parókia Portál azt írta, hogy Balla Péter, a Károli Gáspár Református Egyetem korábbi rektora a szavazatok 33 százalékát szerezte meg, szám szerint 99 voksot kapott a presbitériumoktól.

Balog Zoltánt, a Budapesti Németajkú Református Egyházközség lelkipásztorát a szavazatok 67 százalékával (200 voks) választották meg. A választás a négy egyházkerület közül elsőként a Dunamelléki Református Egyházkerületben zárult le. A megválasztott tisztségviselőket a jövő januári egyházkerületi alakuló közgyűlést követően iktatják be hivatalukba. 

Az egyházi választások a többi egyházkerületben még tartanak. A jelenlegi egyházkerületi, egyházmegyei és zsinati tisztségeket betöltő egyházi és világi tisztségviselők mandátuma év végén jár le.

Az  1958-ban született Balog Zoltán 2006-tól, képviselővé választása után 12 évig szüneteltette lelkészi szolgálatát. 2012 és 2018 között vezette az Emberi Erőforrások Minisztériumát. A miniszterelnökhöz közel álló lelkész-politikus – aki egyben a Fidesz által létrehozott Polgári Magyarországért Alapítvány kuratóriumának is elnöke – 2018 őszén mondott le parlamenti képviselői mandátumáról. Azóta jelentek meg híradások arról, hogy Balog Zoltán ambicionálja a püspöki tisztséget. A református egyház zsinata tavaly módosította azt a rendelkezést, amely szerint csak az lehet püspök, aki legalább 10 évi folyamatos, önálló lelkészi szolgálattal rendelkezik. Az új szabályozásban már nem szerepel a „folyamatos” kitétel. A Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke 2003-tól mostanáig Bogárdi Szabó István, az egyház zsinatának lelkészi elnöke volt. 

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.