Pusztai Erzsébet szerint súlyos hiba csak az átoltottsághoz kötni a nyitást

Pusztai Erzsébet szerint súlyos hiba csak az átoltottsághoz kötni a nyitást

Védõfelszerelést viselõ orvosok vizitelnek a koronavírussal fertõzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályon a Szent János Kórházban 2020. december 9-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A beoltottak száma hosszú távon lesz fontos, de figyelembe kell venni, hogy milyen korosztályok kapták meg az oltást. Nálunk az idősebbek jóval nagyobb arányban vannak beoltva, mint a fiatalok, a fertőzés viszont egyre gyorsabban terjed a fiatalok körében – nyilatkozta a Hírklikknek Pusztai Erzsébet infektológus.

Az egészségügyi szakértő elmondta, nem hallott még arról, hogy bárhol a világban kizárólag az oltások számához kötötték volna a nyitást. Példaként Izraelt említette, ahol már jelentős volt az átoltottság, az enyhítésekre mégis csak akkor került sor, amikor csitulni kezdett a járvány. Hozzátette, lehet, hogy négymilliós átoltottságnál is gyorsan terjed majd a betegség a fiatalok körében. 

Szerinte nagy tempóban folytatni kell az oltást, de a központi szervezés helyett az oltóponton kellene jelentkezni. Oltópontként pedig be kellene vonni a magánintézményeket, üzemorvosokat, illetve tömeges oltópontokat létrehozni. A szakember fontosnak tartaná a tesztelés felpörgetését, mert azzal önmagukat és környezetüket is védenék az emberek, illetve mert így gyorsabban kezdődhetne meg kezelésük. 

A kérdésre, hogy mi lesz az oktatási intézmények megnyitását követően, az 1990-es években az MDF színeiben parlamenti képviselő, egészségügyi minisztériumi államtitkár elmondta, hiába született rendelet a nyitásról, ha továbbra sem lassul a járvány, nem biztos, hogy valóban sor kerül rá. Még Kásler Miklós, az Emmi minisztere is azt mondta, hogy majd május végén, júniusban lehet nyitni. Hiányolja ugyanakkor a részletes statisztikát, például hogy milyen korosztályok mekkora arányban fertőződtek és kerültek kórházba.

Végül arról is beszél, hogy a szakemberek egyöntetűen korainak tartják a nyitást, hiszen még a leghatékonyabb oltásnál is három hét kell a 80 százalékos és hat hét a teljes védettséghez. Különösen fontos lenne ezt az iskolák nyitásánál figyelembe venni. Nem is beszélve arról, hogy mi lesz a gyerekekkel, hiszen a fiatalokat is egyre jobban veszélyezteti a betegség.