Putyin aláírta a rendeletet: mostantól rubelben kell fizetni a gázért

Putyin aláírta a rendeletet: mostantól rubelben kell fizetni a gázért

Vlagyimir Putyin orosz elnök online megbeszélést folytat Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel a közös szövetségi állam legfelsőbb államtanácsának ülése alkalmából Szevasztopolból 2021. november 4-én (Fotó: MTI/AP/Szputnyik/Mihail Mecel)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Moszkvában egy csütörtöki videokonferencián Vlagyimir Putyin, orosz elnök bejelentette, aláírta az Oroszországgal szemben barátságtalan országokkal folytatott földgáz-kereskedelem szabályairól szóló rendeletet, amely a szerződések alapján rubelalapú fizetési rendszert ír elő – tudósít az MTI.

„Az ilyen országokból való partnereinknek világos és átlátható rendszert kínálunk: az orosz földgáz megvásárlásához rubelszámlát kell nyitniuk orosz bankokban, és holnaptól, folyó év április 1-jétől kezdve ezekről a számlákról kell majd fizetni a gázszállításokért” – közölte. A fizetés ütemezésének megsértését az orosz fél a vásárló mulasztásának fogja tekinteni és erre az esetre szankciókat helyezett kilátásba.

Az Ukrajnát megtámadó Putyin hangsúlyozta, Oroszország számára elfogadhatatlanok a dollárért és euróért folytatott gázkereskedelem kockázatai. A kifizetések átváltása orosz rubelre Putyin szerint fontos lépés Oroszország pénzügyi és gazdasági szuverenitásának megerősítése irányába.

Azt is állította, hogy egy olyan helyzetben, amikor a nyugati országok pénzügyi rendszerét fegyverként használják fel, amikor ezen országok vállalatai megtagadják az orosz bankokkal, vállalatokkal és magánszemélyekkel kötött szerződések teljesítését, illetve a dollárban és euróban lévő vagyonokat befagyasztják, nincs értelme ezen országok fizetőeszközeit használni. „Mi is történik és történt voltaképpen? Az európai fogyasztókat elláttuk erőforrásainkkal, a jelen esetben a gázzal. Megkapták, fizettek nekünk euróban, amelyet aztán ők maguk befagyasztottak. Ezzel kapcsolatban minden okunk megvan azt hinni, hogy a gáz egy részét gyakorlatilag ingyen szállítottuk Európába. Természetesen ez így nem mehet tovább” – jegyezte meg az orosz elnök, akivel kapcsolatban a washingtoni Fehér Ház úgy értesült, hogy az orosz katonai tanácsadók annyira tartanak a haragjától, hogy nem merik tájékoztatni az elnököt arról, hogy az ukrajnai háborúban korántsem állnak nyerésre.

Németország a bejelentést követően nem sokkal közölte, nem hagyják, hogy Putyin zsarolja őket.

A Portfolió szerint nem eszik olyan forrón a kását: a nyugati gázvásárlók továbbra is ugyanabban a devizanemben fogják teljesíteni a gázszámláikat, mint eddig, „csupán” arra kényszerülnek, hogy a Gazprombanknál nyissanak egy rubel számlát, és ott az aznapi hivatalos euró/rubel árfolyamon kell átváltaniuk a pénzt, megkapott rubelt pedig el kell utalniuk a Gazpromnak, amely előzőleg leszállította nekik a gázt.

Mario Draghi olasz miniszterelnök is arról beszélt csütörtök délután, hogy lényegében egy Oroszországon belüli technikai átváltás történik az euróban elküldött pénzzel, de semmi egyéb nem változik.

A háborúról szóló percről percre közvetítésünket itt olvashatja!

Címkék: Putyin, földgáz, rubel