Putyin–Orbán-találkozó: Évente egymilliárd köbméterrel több gázt venne Magyarország Oroszországtól

Putyin–Orbán-találkozó: Évente egymilliárd köbméterrel több gázt venne Magyarország Oroszországtól

A Kreml által közreadott képen Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) és Orbán Viktor miniszterelnök (j) tárgyalása a moszkvai Kremlben 2022. február 1-jén. (MTI/Kreml)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elkezdődnek a tárgyalások Magyarország és Oroszország között arról, hogy Magyarország 1 milliárd köbméterrel több orosz gázt vásárolna, mint amennyi az ősszel megkötött gázszállítási szerződésben szerepel – többek között ez derült ki Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök moszkvai közös sajtótájékoztatóján. Mint elhangzott, leginkább gazdasági kérdések voltak terítéken. De Orbán Viktor bejelentette azt is, hogy Magyarország Sputnik Light vakcinát is vásárolna Oroszországtól. Az oltóanyag vizsgálata már folyik.

Oroszországnak fontos partnere Magyarország – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök az Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel közös sajtótájékoztatóján. Az orosz elnök konstruktívnak minősítette a közel öt órán át tartó tárgyalásokat, később Orbán Viktor is konstruktívnak és kiegyensúlyozottnak nevezte az orosz–magyar kapcsolatokat.

Vlagyimir Putyin beszélt a gazdasági megállapodásokról. Többek között kiemelte: 30 százalékkal nőttek a két ország közötti áruforgalom, ez 5,5 milliárd dollárt tett ki. A kölcsönös beruházások értéke is eléri az egymilliárd dollárt. Emlékeztetett, hogy hosszútávú gázszállításról szóló megállapodást kötött tavaly Oroszország Magyarországgal. Ennek jegyében a piaci ár alatt vásárolhatja meg Magyarország az orosz gázt, és országa számára hazánk fontos és megbízható tranzitország. Szólt a Paks II. atomerőmű-beruházásról is. Mint elhangzott, ez megduplázza a jelenlegi blokkok kapacitását. Kitért arra is, hogy a két ország együttműködése révén már 600 vasúti kocsit tudtak szállítani az egyiptomi vasúttársaságnak, és további 700-at fognak még előállítani.

Az orosz elnök címszavakban szólt a tárgyalási témákról. Eszerint kitértek az ukrán helyzetre és az ottani emberi jogi kérdésekre, illetve a nemzeti kisebbségi kérdések is szóba kerültek. Ezekről azonban konkrétumokat nem mondott. Ugyanakkor Vlagyimir Putyin a NATO-val fennálló vitás kérdésekről külön beszélt. Az orosz elnök azt mondta: a NATO az orosz aggályokat figyelmen kívül hagyja. Szerinte a nyugati katonai szövetség nincs tekintettel az orosz biztonságpolitikai szempontokra, úgy mint a NATO-bővítés leállításáról szóló követelésükre, vagy a csapásmérő fegyverek Oroszország közelébe történő telepítése elleni tiltakozásukra – jelentette ki.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök azzal kezdte tájékoztatóját, hogy ez a találkozó volt az elmúlt 13 év tárgyalásai közül a legfontosabb. Ezt azzal magyarázta, hogy a mostani moszkvai útját ő békemissziónak is tekinti. Kiemelte: nincs egyetlen uniós vezető sem, amely konfliktust akarna Oroszországgal, különösen igaz ez Magyarországra. Amikor ugyanis a Kelet és Nyugat között konfliktus alakult ki, azon Közép-Európa rajtavesztett – jelentette ki.

A magyar kormányfő nemzetközi összefüggésben példaértékű magyar modellről beszélt. Azt mondta: Magyarország az Európai Unió és a NATO tagja, de közben jó kapcsolatokat ápol Oroszországgal. Szerinte az orosz biztonsági igények és a NATO álláspontjai jelenleg messze vannak egymástól. Ugyanakkor Orbán arról győződött meg a tárgyaláson, hogy ezek a különbségek áthidalhatók. Abban bízik, hogy a következő időszak tárgyalásai ezt el is fogják érni.

Az Oroszországot sújtó szankciókról Orbán Viktor azt mondta: az Oroszország elleni szankciók nagyobb károkat okoztak Magyarországnak, mint Oroszországnak. Magyarország ugyanis piacokat veszített, egyes magyar termékek vásárlása helyett ugyanis Oroszország maga állít elő korábban Magyarországról behozott termékeket – ismertette.

Megerősítette továbbá Putyin bejelentését, miszerint orosz–magyar vegyesvállalat jön létre a magyar–ukrán határon átadandó konténerterminál üzemeltetésére. Orbán Viktor szerint ebben jelentős potenciál rejtőzik.

 

Szóba kerültek a Szputnyik vakcinák is. Orbán Viktor emlékeztetett, hogy 900 ezer magyart oltottak be az orosz vakcinával. Épül az oltóanyaggyár, ahol Szputnyik vakcinát szeretnének előállítani. Konkrét megállapodásról azonban ejtett szót. Emellett a miniszterelnök azt is bejelentette, hogy hazánk Szputnyik Light vakcinát is vásárol. Az előzetes vizsgálatok sorából hat vizsgálat már lezajlott, egy van még hátra. Szerinte jók az esélyek a megállapodásra – jelentette ki.

Orbán Viktor is beszélt a magyar–orosz földgázszerződésről. Mint arról délelőtti cikkünkben írtunk, jelenleg 4,5 milliárd köbméter gázt vásárol Magyarország Oroszországtól. Ez azonban messze nem fedezi a magyar szükségeleteket, nagyjából a duplája a magyar energiaigény. A magyar kormányfő hangsúlyozta, hogy szerinte az európai energiaválság közepette az orosz elnöknek köszönhetően tudták meghosszabbítani tavaly ezt a szerződést 15 évre. Szerinte a hosszútávú megállapodás most felértékelődik. Egyben bejelentette, hogy 1 milliárd köbméterrel emelnék meg a jelenlegi gázszállítások mértékét. Az erről szóló intenzív tárgyalások elkezdődnek.

Az MTVA az energiabiztonság javítására kérdezett rá. Putyin erre vonatkozóan azt mondta, hogy az országa számára megoldható, hogy egymilliárd köbméterrel több gázt biztosítsanak Magyarországnak.

Paks II.-ről új információ viszont nem hangzott el. Erről Orbán Viktor az erőműbővítésről annyit mondott, hogy az engedélyezése a végső fázisba lépett, és amint az utolsó engedély is megvan, a beruházás átlép a következő létesítési fázisba. Szerinte ez fontos lépés az önálló villamosenergia-ellátás terén. Hozzátette, 2030-ra elérhető, hogy Magyarországon az energia 90 százaléka nem fosszilis energiából származik.

A magyar kormányfő azt mondta, hogy jelezte az orosz elnöknek, hogy szeretné, ha több repülőjárat indulna Magyarországra, mert telítettek a két ország közötti személyszállító repülőgépek. Egyben azt is szeretné – folytatta –, ha Jekatyerinburgból és Kalinyigrádból is indulnának menetrend szerinti repülőgépek Magyarországra.