Puzsér Róbert: Megosztó vagyok, de a programom nem az

Puzsér Róbert: Megosztó vagyok, de a programom nem az

Puzsér Róbert

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Tarlós István által képviselt, vasbetonban és robbanómotorban reprezentálódó Budapestet kívánom leváltani – mondta a Magyar Hangnak a főpolgármesternek induló Puzsér Róbert. – Valóban komolyan gondolja, hogy a jövő őszi önkormányzati választáson elindul a főpolgármesteri posztért? Kampányol, végigjárja a várost, és mindenhol megmutatja magát?

– Komolyan gondolom. Független főpolgármester-jelöltként a Sétáló Budapest vízióját képviselem, ez az egyetlen programpontom, ezt fogom a következő egy évben propagálni, ezért fogok mindenhol kiállni.

– Nem kevés egyetlen programpont?

– Nagyon rossz hozzáállás volna úgy nekikezdeni, hogy megméretem, hány programpont kell a főpolgármesterségemhez, és ez alapján kitalálom, mit és mit képviseljek. Nem a programom szolgálja a főpolgármesterségemet, hanem épp ellenkezőleg, a főpolgármesterségem szolgálja a programomat. Én azt mondom, hogy mit szeretnék megvalósulni látni Budapesten, és ehhez fogom kérni a budapestiek támogatását. Az egyetlen programpontom egy reális és egyáltalán nem költséges vállalás, amely ha a budapestiek megválasztanak, számon kérhető lesz rajtam. A Sétáló Budapest víziója a programom, és nem azért, mert valamelyik intézet megmérte, hogy a budapestieknek ez tetszik, hanem mert én ebben hiszek. Hiszem, hogy Budapestnek ebbe az irányba kell fejlődnie a XXI. században. A Tarlós István által képviselt, vasbetonban és robbanómotorban reprezentálódó Budapestet kívánom leváltani.

– Ön is bírálta a Fideszt, amiért a választások előtt nem volt programjuk, nem mondták meg az embereknek előre, hogy mit terveznek. Mi lesz a közlekedéssel, a távfűtéssel, az utakkal, vagy éppen az arculattal?

– Ezek szakpolitikai kérdések, én pedig nem vagyok szakpolitikus. Nem fogok tudni válaszolni ezekre, mert ez nem a szakmám, nem értek hozzá, és ezt ki is mondom. Lesz a kampánystábomnak egy szakpolitikai arca, aki ezekre a kérdésekre válaszolni fog. Én a vízióért felelek, és azért, hogy a vízió mögé a politikai támogatást megszerezzem. Budapest sétálóövezetének egységes arculatot szánok egységes bolti és éttermi portálokkal. Az imént említett további területekre vonatkozóan nincs ígéretem, nem fogom megígérni, hogy mindenkinek minden jobb lesz. Amit viszont meg tudok ígérni: hogy a belső Budapesten élők és dolgozók életéhez hozzáteszek három évet, jelenleg ugyanis az ott lakók három évvel előbb halnak, mint akik a város határán túl élnek, ez pedig elfogadhatatlan. Nem állítom, hogy mindenkinek jobb lesz, csak annak, akinek tüdeje van.

Jelöltség és fenntartások - Magyar Hang

Egy fórumot olvasgattam, ahol összegyűjtötték, miért nem vagyok alkalmas főpolgármesternek. Találtam néhány érdekes és számomra is meglepő észrevételt.

– A Móricz Zsigmond körtéren vagyunk most, ide autóval jött?

– Igen.

– Tehát ide még lehetne járni autóval akkor is, ha főpolgármester lenne?

– Igen. A tervezett autómentes zóna határa a Jászai Mari tér, a Fővám tér, a budai Vár és az Erzsébet tér – ez volna az autómentes és zöld sétálóövezet a VII. kerületi bulinegyedre is kiterjedően. Ez természetesen magába foglalja a Lánchidat, mert azt az Úristen, Clark Ádám és Széchenyi István is sétálóhídnak teremtette. A terv tartalmazza a folyó és a város közti szerves kapcsolat megvalósítását is, hogy a rakpartokon többé ne autóforgalom dübörögjön, hanem hogy azok bárok, kávézók, a jó értelemben vett városi élet színterei legyenek.

– Mit tegyen az, aki mondjuk a Boráros térről szeretne autóval eljutni az Árpád hídnál lévő munkahelyéhez?

– Használhatja akár a körutat, akár a külső gyűrűt. Természetesen nem tudom felmérni, hogy a sétálóövezetnek milyen hatása lesz az autóforgalom alakulására, hiszen nem vagyok közlekedésmérnök, annyit azonban mondhatok, hogy nem az autóforgalom elvezetése a cél, hanem az, hogy a budapestiek kiszálljanak az autójukból, és sétáljanak, kerékpározzanak, tömegközlekedést használjanak. Ne hülyítsük tovább az embereket azzal, hogy jön a politikus, aki mindenhez ért, és mindent megold, harminc éve zajlik ez a hazudozás. Én nem fogom eljátszani, hogy értek ahhoz, amihez nem. A programalkotás csak most kezdődik, jövő májusra lesz kész az átfogó terv, amely már bőven alá lesz dúcolva szakmailag.

– Budapest esetében nem megkerülhető a hajléktalanság kérdése, ezzel például mit kezdene?

– E téren nagyon konkrét elvi álláspontom van, ez ugyanis az én szememben nem szakpolitikai, hanem a legsúlyosabb erkölcsi kérdés: ember nem lakhat az utcán. Erre nem az a megoldás, hogy eltakarítjuk őket oda, ahol nem látszanak. Ha főpolgármester leszek, mindent el fogok követni annak érdekében, hogy ezt a helyzetet orvosoljam. Fontos látni ugyanakkor, hogy a probléma gyökerét ott lehet hatékonyan kezelni, ahol az emberek elveszítik a fedelet a fejük fölül, és utcára kerülnek – ez pedig átfogó és országos megoldást igényel.

– Ezt az elmúlt években nem sikerült megoldani.

– Először is: a hajléktalanszállókon emberhez méltó lakhatási körülményeket kell biztosítani. Ez az, amit egy főpolgármester-jelölt felelősséggel megígérhet

– Áttérve a pártpolitikára, az LMP-s Ungár Péter már jelezte, hogy az LMP megfontolja a programját. Volt velük hivatalos vagy informális egyeztetés?

– Beszélgettem mások közt Ungár Péterrel is.

– Számít az LMP-re?

– Büszkén el fogom fogadni az LMP támogatását, ha a Sétáló Budapest programjában meglátják a főváros jövőjét és a maguk identitását. Hogy számítok-e rájuk? Őszintén szólva: nem. Politikusokra akkor számítson az ember, ha már átlépte a pokol kapuját, és felhagyott minden reménnyel.

– Az LMP mellett más pártok támogatását is elfogadná, ha tetszene nekik a programja?

– Természetesen. Ez minden pártra vonatkozik, akár a Fideszre is. Én Orbán Viktortól és Gyurcsány Ferencről épp egyenlő távolságra vagyok: beláthatatlan távolságra. Álljon itt két kijelentés: „Hogy én tisztességesen szereztem-e a vagyonomat? Mi az hogy, nagyon is!” Továbbá: „Mi soha nem hallgattatnánk el olyanokat, akiknek más a véleményük, mint nekünk”. Emögött a két kijelentés mögött fortyogó cinizmus épp megfelel egymásnak. Az ezeket előadó két országrontó politikus, Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor egymás tükrei. Párolj le a baloldalból mindent, ami hitvány és alávaló, s megkapod Gyurcsány Ferencet – tedd meg ugyanezt a jobboldallal, és megkapod Orbán Viktort. Ugyanakkor: ha akár Gyurcsány Ferenc, akár Orbán Viktor pártja meglátja a Sétáló Budapest programjában a jelenlegi főváros zöld és európai alternatíváját, büszkén fogadom el a támogatásukat. A belélegezhető levegőnek nincs ideológiája: sem antikommunista, sem antifasiszta nem lehet.

– Az MSZP előválasztást akar tartani, sőt, várják önt is, hogy induljon. Számíthatnak önre?

– Milyen előválasztásról van szó? Soha az életben nem rendeztek még Magyarországon előválasztást.

Eldőlt: Tarlós István újra indul a főpolgármesteri tisztségért - Magyar Hang

Orbán Viktor miniszterelnök felkérte Tarlós István főpolgármestert, hogy a következő önkormányzati választáson induljon el ismét Budapest főpolgármesteri tisztségért – derült ki a kormány közleményéből.

– Egy kis innováció nem fér rá a politikára?

– Ez nem innováció, ez egy ócska kommunikációs blöff, amellyel a balliberális network revolverez mindenkit, aki kívülről be próbál lépni a politikába. Engem ne előválogassanak, főleg ne az a brigád, amelyik összehegesztett három egymást követő kétharmadot Orbán Viktornak. Már rég el kellett volna takarodniuk a politikából, erre előválogatni akarnak. Viccnek is rossz. (Puzsér Róbert az interjú után néhány héttel  azt közölte, bizonyos feltételekkel vállalná az előválasztást - a szerk.)

– Gondolkozott már azon, hogy ha főpolgármesternek is választják, az ön mögött lévő közgyűlés nélkül nem sokra megy?

– Ha én főpolgármester leszek, a közgyűlési többségnek kötelessége lesz a Sétáló Budapest programját szolgálni, hisz az emberek arra az egyetlen programpontra szavaztak. A közgyűlés azért van, hogy a budapestiek akaratát érvényre juttassa.

– Márki-Zay Péter biztosan tudna mesélni arról, milyen, amikor a polgármester máshonnan jött, mint a mögötte lévő többség.

– Ha a fideszes vagy bármilyen többségű közgyűlés felmondja a népszuverenitást, akkor a budapestieknek ebből le kell majd vonniuk a következtetést öt évvel később. Nem tudom elképzelni, hogy ne üssön vissza rájuk, ha öt éven át módszeresen megakadályozzák azt a tervet, amit a budapestiek megszavaztak.

– Ön előtt van az a kép, hogy főpolgármesterként például a Főtáv vezérigazgatójával kell tárgyalnia?

– Úgy tervezem, hogy ezt majd az a főpolgármester-helyettes intézi, aki ebben kompetens. Az én terepem a kultúra, abban vagyok otthon, ha megválasztanak, annak tudok majd az alakítója lenni.

– El tudja képzelni esetleg azt a szituációt, amikor Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel vagy épp Orbán Viktor kormányfővel kell egy asztalhoz ülnie? El tudja képzelni, hogy Budapestről szóljon a beszélgetés, és ne ideológiai vita legyen?

– Biztosan nem fog átcsapni ideológiai vitába. Ha főpolgármester leszek, nem azért leszek, hogy Budapestet a népi-urbánus polgárháború újabb színpadává tegyem. Eleve mi értelme van az ideológiai vitáknak azokkal, akiknek nincs is semmi ideológiájuk? A korruptsággal és a cinizmusaal hogy kell ideológiai vitát folytatni? Legfeljebb annyit lehet mondani: önnek is boldog karácsonyt, miniszterelnök úr!

– Ön kétségtelenül megosztó személyiség, lapunk hasábjain még a neurotikus jelzőt is használta saját magára. Nem tart attól, hogy ez jobban meghatározza, mint a programja?

– Az tagadhatatlan, hogy a személyiségem megosztó, a programom viszont nagyon nem az. A következő évben a konfliktusaimat a programom alá fogom rendelni, mert az a feladatom, hogy a lehető legnagyobb konszenzust csatornázzam be a Sétáló Budapest víziója mögé.

– Miből finanszírozza a kampányát?

– Még nem tudom. Az biztos, hogy a gazdálkodás teljesen átlátható lesz, továbbá hogy nem fogadok el százezer forintnál nagyobb adományt senkitől. Azt figyeltem meg, hogy ez az a határ, amely fölött már viszonzás jár a politikától. De nem tőlem.

– Most, nagyjából egy évvel a választások előtt mekkora esélyt ad magának a főpolgármesteri címre?

– Harmincöt százalékot.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 23. számában jelent meg, 2018. október 19-én. Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 23. számban? Itt megnézheti!