Puzsérék feljelentést tettek Berki leadott ajánlásai miatt

Puzsérék feljelentést tettek Berki leadott ajánlásai miatt

Berki Krisztián így jelentette be, hogy elindul a főpolgármesteri posztért.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A rendőrséghez fordult és feljelentést tett Puzsér Róbert stábja, mert szerintük a főpolgármesteri kampányba hirtelen berobbanó Berki Krisztián illegitim módon jutott a hivatalos jelöltséghez szükséges aláírásokhoz.

Puzsérék már korábban is aggályaikat fejeztek ki, ezt pedig számokkal is alátámasztották. Arra hivatkoztak, hogy a Sétáló Budapest csapata 125 pultozó aktivistával, 8 helyszínen, összesen 920 pultórában gyűjtötte az ajánlásokat, szám szerint 6316-ot. Tapasztalataik szerint Berki Krisztián és – ahogy ő hivatkozik rájuk – „modellhadserege” alig pultozott, nagy átlagban körülbelül napi egy-másfél órát gyűjtötték az ajánlásokat, ami 16 nappal és a leadott 10 000 ajánlással számolva óránként 417 aláírást jelent. Márpedig ez a szám szerintük teljesen irreális, totálisan abszurd.

Kiemelték azt is, hogy Berkinek kampányrendezvénye sem volt egy "Találkozz Berkivel!" elnevezésű eseményen kívül, amire 30-40 választópolgár ment el. A folyamatos mozgósítás az online térben is elmaradt: Berki a közösségi média posztjai túlnyomó részében inkább a magánéletének részleteit osztotta meg a nagyérdeművel, illetve új realityshowját reklámozta az ajánlásra buzdítás helyett.

A feljelentést ismeretlen tettes ellen tették, választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény, valamint személyes adattal visszaélés vétségének gyanúja miatt. Határozott következtetésük ugyanis, hogy „Berki Krisztián nem a választási törvényben meghatározott kampánytevékenysége által, hanem egyéb illegitim forrásból jutott hozzá a jelöltséghez szükséges ajánlások több mint kétszeres mennyiségéhez, amely felveti a bűncselekmény elkövetésének gyanúját”.

A feljelentéssel együtt a Fővárosi Választási Bizottságnál is fellebbezést nyújtottak be ugyanezen okok miatt.