Rábólintott a Médiatanács a kormánypárti rádió terjeszkedésére

Rábólintott a Médiatanács a kormánypárti rádió terjeszkedésére

NMHH (Forrás: NMHH Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

–  Rádiós döntéseket hozott, és két szolgáltatóra bírságot szabott ki a médiatanács –  közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kommunikációs igazgatósága szerdán az MTI-vel. A közlemény szerint a médiatanács hozzájárult, hogy a kormánypárti Karc FM Média Kft. a Gyöngyös 88,9 MHz frekvencián legkésőbb január 21-ig megkezdje közösségi médiaszolgáltatását.

A testület emellett elfogadta, és pénteken honlapján közzéteszi a Berettyóújfalu és Székesfehérvár telephelyű kisközösségi rádiós médiaszolgáltatási lehetőségek elvi használatára irányuló pályázati felhívások tervezetét.

A tájékoztatás szerint a grémium 150 ezer forint bírságot szabott ki a Film4 szolgáltatójára, mert az a Vérfagyasztó felújítás című, 12 éven aluliaknak nem ajánlottként besorolt műsort nem megfelelő időpontban és korhatár-besorolással sugározta egy szeptemberi reggelen. A műsor az erőszak és szexualitás mértéke miatt kizárólag este 9 és hajnali 5 óra között kerülhetett volna adásba, 16-os korhatárjelzéssel.

A Mária Rádió Mór szolgáltatója szintén 150 ezer forint bírságot kapott, mert egy vizsgált augusztusi adáshéten szerződéses vállalásaihoz képest kevesebb szöveget, valamint saját és a helyi közélettel foglalkozó, a helyi mindennapi életet segítő műsort tett közzé.

A tanács figyelmeztette továbbá az ATV Spirit szolgáltatóját, mert a csatorna vallási tartalmú műsort szakított meg reklámmal, ezt pedig a jogszabály nem teszi lehetővé.

Hangsúlyozták, hogy a testület a jogi következmények kiszabásakor minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmények adott formáját, mértékét.

A közleményben kitértek arra is: beadvány érkezett a grémiumhoz a fővárosi önkormányzat azon rendeletével kapcsolatban, amely szerint közterületen csak olyan ingyenes sajtótermék terjeszthető, amelyben legalább négy oldalon keresztül a főváros által meghatározott tartalom szerepel. A bejelentő szerint ez sérti a médiaigazgatási szabályokat.

A médiatanács megállapította, hogy a médiatörvény nem ad felhatalmazást a grémiumnak az önkormányzati rendeletek médiajogi szempontú vizsgálatára, a hatósági eljárás lefolytatására, ezért a bejelentést továbbította a hatáskörrel rendelkező Gazdasági Versenyhivatalnak – olvasható a közleményben.

(MTI / Magyar Hang)