Rácz András biztonságpolitikai szakértőt elküldték a Nemzeti Közszolgálati Egyetemről

Rácz András biztonságpolitikai szakértőt elküldték a Nemzeti Közszolgálati Egyetemről

Rácz András (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rácz András biztonságpolitikai szakértő az ukrajnai háború kitörése után vált ismertté, hiszen sokszor nyilatkozott a legkülönfélébb médiumoknak is (a Magyar Hangnak is), elemzéseit pedig az objektivitás jellemezte. Rácz neve után általában azt írták- írják a lapok, hogy „a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpontjának munkatársa”. Ez azonban már nem igaz. Rácz András mag írta ki a Facebookra, hogy az egyetem nem hosszabbított vele szerződést, tehát elveszítette ottani állását.

 

Az okokról csak találgatni lehet, és mint Rácz írja, pletykák ugyan vannak, de ezeket igazságtartalmát, pletykajellegüknél fogva, nehéz ellenőrizni. Mint Rácz írja, „Technikai értelemben nem történt semmi különös: lejárt az épp aktuális, félállású szerződésem, és az NKE úgy döntött, hogy ezt a szerződést nem hosszabbítja meg, úgyhogy immár nem vagyok NKE-s munkavállaló.”

A lépés nem az ő döntése volt, és nem is tud arról, hogy a munkájával kapcsolatban kifogások merültek volna fel. A közvetlen főnökei küzdöttek a továbbalkalmazásáért, de ez nem járt eredménnyel.

A biztonságpolitikai elemző a Facebook-bejegyzésben felsorolja volt kollégáit, akiket megbízható szakembereknek tart. Jelenleg az egyetlen állása a Német Külpolitikai Társaságnál van, ahol külsős munkatárs. Azt ígéri, hogy a háborút a továbbiakban is elemezni fogja.