Rajtaütöttek a rendőrök a józsefvárosi drogelosztón

Rajtaütöttek a rendőrök a józsefvárosi drogelosztón

Életkép a Szeszgyár utcában - a lakók szerint a képen látható kocsiból is terítik a drogot

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mindennapossá váltak a balhék, verekedések, fényes nappal cserél gazdát a drog az utcán, és felfutott a prostitúció is az elmúlt egy-másfél hónapban a józsefvárosi Szeszgyár utca és Visi Imre utca környékén. Minden jel arra utal, hogy a nemrég átadott Ludovika kampusz tőszomszédságába, néhány lépésnyire a Fidesz-közeli Polgárok Házától, az egykori szeszgyár óriási, üres telkére fészkelik be magukat a Hős utcából kiszoruló drogosok és bűnözők. Lapunk információi szerint a rendőrség csütörtök délután rajtaütést hajtott végre drogelosztón és több embert őrizetbe vettek. 

Az egyébként lepusztult, ám eddig nyugodtnak mondható környéken az utóbbi hetekben vált tarthatatlanná a helyzet. Lapunknak több helybéli is arról számolt be, hogy éjjelente rendszeres a verekedés, üvöltözés, szinte nincs olyan nap, hogy ne kellene a rendőrséget riasztani. Ha épp nyugalom van, akkor is tragikus a helyzet, hiszen – mint mondja az egyik környékbeli – fényes nappal, a nyílt utcán lövik magukat az emberek. Használt injekciós tű ugyanúgy hever az utca betonján, mint a cigarettacsikk, ráadásul már az egyébként nyugodt lakóközösséggel rendelkező házak lépcsőházába is beszivárognak a drogosok.

A jómódú fiatalok is megjelentek a zombik földjén - Magyar Hang

Egyre több jómódú fiatalt szippant magához a Hős utcai nyomordrog. A teljes riport.

Az egyik elosztóhely a Szeszgyár utcában parkoló, roncs Volkswagen Passat. Ezt tudja mindenki, a rendőrség is, hiszen pár napja ott razziáztak. Ám a helyzet azóta is változatlan, hiszen amint levonulnak a rendőrök, folytatódik minden, a kocsit sem szállították el. Alig egy hete tűzhöz kellett riasztani a tűzoltókat, és alig van éjjel, amit végigaludhatunk, rendszeresek az üvöltözések, verekedések – számolt be az egyik lakó, megjegyezve: már a nyár folyamán megjelent néhány drogos a Szeszgyár utca, a szintén hírhedt Diószegi utca, valamint a Kőris utca által határolt telken, most azonban naponta több százan járnak tudatmódosítóért a környékre. Bekészült, bódult arcokat bármikor látni, akik kéregetnek, olykor inzultálják a járókelőket.

Nincs biztonságérzetünk, akinek utcára néz a lakása, nem tud pihenni, így nappal a munkában sem tud helytállni. A rendőrség mind gyakoribb jelenléte ellenére élhetetlenné vált a környék

– tette hozzá, megjegyezve: eddig „csak” azzal volt gond, hogy sokan illegális hulladéklerakónak használták az utca félreeső szegleteit, sokszor került az utcára tönkrement konyhagép, televízió és bútor. Ám ezek csak némi bosszúságot okoztak, de nem keltettek félelmet a lakókban.

Lapunk megkereste a Budapesti Rendőr-főkapitányságot is, ahol sok érdemi információval nem szolgáltak, mondván csak ha konkrét intézkedés iránt érdeklődünk, akkor tudnak válaszolni. Érdeklődtünk afelől is, hogy az elmúlt egy hónapban hány intézkedést foganatosítottak a környéken, milyen ügyekben, történt-e személy vagy vagyon elleni bűncselekmény, illetve van-e valamilyen együttműködés más hatóságokkal és az önkormányzattal a Józsefvárosban újonnan tapasztalható ügyekben. A BRFK közlése szerint nem vezetnek statisztikát az egyes rendőrségi intézkedésekről.

A rendőrség az Egységes Nyomozóhatósági és Ügyészségi Bűnügyi Statisztika alapján szolgáltat adatokat, ám a rendszer adott utcákra, kerületrészekre külön lebontva nem tartalmaz információt – derül ki a válaszból, amely szerint Józsefváros egészére vetítve a személy- és vagyon elleni bűncselekmények az elmúlt időszakban nem növekedtek. A BRFK közlése szerint a kerületi rendőrkapitányság folyamatosan együttműködik mind az önkormányzattal, mind a társszervekkel, illetve a kábítószerhez köthető bűncselekmények felderítése érdekében már évekkel ezelőtt akciócsoportot hoztak létre.

Ha van anyag, akkor mindenki tesó, ha nincs, meg vannak őrülve - Magyar Hang

Nincs sehol a rendőrségi konténer. A Diószegi Sámuel utcában rengeteg minden megváltozott, de ez a legfeltűnőbb, a hivatalos rendőrnyelven csak „mobil kapcsolattartási pont"-nak nevezett bódé ugyanis most a Hős utcai állapotok miatt a Százados negyedbe került, a hírhedett Orczy negyedből. A kérdés az, mi áll a konténer köddé válása mögött?

A Magyar Hang önkormányzati forrásból úgy értesült, hogy a hatóságok rövidesen „kisöprik” a környéket. A határozott fellépés a kerület fideszes vezetésének is fontos, mivel a Józsefváros rehabilitációja a közelgő önkormányzati kampány egyik kulcseleme. Mindez különös súllyal bír a Szeszgyár utcát is magába foglaló Orczy-negyedben, ez ugyanis az utolsó olyan városrész, ahol még nem történt semmi ezen a téren.

Frissítés:

Lapunk információi szerint a VIII. kerületi Rendőrkapitányság emberei ma délután rajtaütést hajtottak végre a Szeszgyár utcában és környéken. Az ott lakók beszámolói szerint az akció során több embert őrizetbe vettek és felszámolták az egykori szeszgyár helyén lévő drogtanyát, a helyszínelés jelenleg is tart. Az ügyben megkerestük a BRFK Sajtószolgálatát. Válaszuk megérkezése után ismét frissítjük cikkünket.