„Raman anyjaként fordulok önökhöz” – az EU és az USA közbenjárását kérik a belarusz újságíró szülei

„Raman anyjaként fordulok önökhöz” – az EU és az USA közbenjárását kérik a belarusz újságíró szülei

Natalja és Dmitrij Prataszevics, Raman Prataszevics fehérorosz ellenzéki újságíró szülei (Fotó: MTI/EPA-PAP/Radek Pietruszka)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Unió és az Egyesült Államok közbenjárását kérték fiuk kiszabadítása érdekében a fehérorosz ellenzéki újságíró, Raman Prataszevics szülei a Fehérorosz Ház alapítvány Varsóban – számolt be az MTI.

– Raman anyjaként fordulok önökhöz, azt akarom, hogy hallják meg kiáltásomat, lelkem kiáltását, hogy értsék meg (...) mennyire érint bennünket ez az abszurd helyzet – jelentette ki Natalja Prataszevics. Fiát, a NEXTA Telegram-csatorna volt főszerkesztőjét a fehérorosz hatóságok vasárnap vették őrizetbe, miután pokolgépes fenyegetésre hivatkozva minszki leszállásra szólították fel a Ryanair légitársaság Athénból Vilniusba tartó járatát. Az eset hatalmas nemzetközi felháborodást váltott ki.

Natalja Prataszevics azt kérte az újságíróktól: segítsenek fia kiszabadításában, terjesszék kérését világszerte, továbbítsák az Európai Unió és az Egyesült Államok vezető politikusainak. Aláhúzta: Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök rezsimje számos megtorlást alkalmaz a békésen tüntető lakosság ellen. Raman pedig – mint fogalmazott – a NEXTA közvetítésével csak tájékoztatta az egész világot a fejleményekről, és csak azért tette ezt, mert jót akart Fehéroroszországnak.

Utalva a hétfőn a fehérorosz médiában közzétett felvételre, amelyben Raman Prataszevics beismeri, hogy részt vett „szélsőséges” tevékenységben, anyja hangsúlyozta: fia nem szólított fel tömeges zavargásokra, nem mondta, hogy hadsereget kell vezényelni Fehéroroszország ellen. Megismételte meggyőződését, hogy fiát a letartóztatás után bántalmazták, eltörték az orrát, arcát pedig a videofelvétel előtt sminkelték, hogy ne látszódjanak rajta verésnyomok.

Az ellenzéki blogger apja, Dzmitri Prataszevics elmondta: nem tudnak meggyőződni fiuk egészségi állapotáról, féltik életét, azt sem tudják, a hatóságok hol tartják fogva őt. Nem értesültek barátnője, Szofija Szapega sorsáról sem. Azt is közölte, hogy feleségével fenyegetéseket kapnak. A házaspár, féltve biztonságát, a tavalyi fehérorosz elnökválasztás idején távozott Fehéroroszországból Lengyelországba. Fiuk letartóztatása óta egyre több fenyegetést kapnak – mondta el Dzmitri Prataszevics.

A sajtóértekezleten felszólalt Sztepan Pucila, a NEXTA alapítója is, aki szerint Prataszevicsot feltehetőleg kínozzák, és gyógyszereket adnak be neki. – Csak a szankciók menthetnek meg további életeket Fehéroroszországban" – jelentette ki Pucila.

Az EU-tagországok állam-, illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács hétfőn a kikényszerített leszállás miatt Minszk elleni szankciókról döntött, a többi között arról, hogy a fehérorosz légitársaságokra vonatkozó fel- és leszállási tilalmat javasol bevezetésre az uniós térségben.