Raskó György szerint bajban lesz az élelmiszeripar, ha a kormány nem kezeli a válságot

Raskó György szerint bajban lesz az élelmiszeripar, ha a kormány nem kezeli a válságot

Raskó György (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A fogyasztók fizették meg az elmúlt három hónap árbefagyasztásának költségeit, hiszen a kiskereskedelmi láncok ennek többletköltségét más termékeken keresztül rájuk terhelték – nyilatkozta az ATV Híradójának Raskó György agrárközgazdász. A szakember véleménye szerint a mezőgazdasági termékek és az alapvető élelmiszerek ára a következő hónapokban sem fog csökkenni, így ha megszűnik az ársapka, az élelmiszerárak felugranak arra az árszintre, ahol jelen pillanatban vannak.

Legalább 30 százalékkal fog emelkedni a csirkemell, a sertés és főként a napraforgóolaj ára, Raskó szerint a kormány ezért meg kell, hogy fontolja, hajlandó-e ezt tovább finanszírozni. A szakember azt a megoldást látná célszerűnek, ha hosszú időre eltolva vezetnék ki a hatósági árakat. Így egy stabil, de elhúzódó áremelkedés következne be a hirtelen inflációs ugrás helyett. 

Mivel a szomszédos országokban nem volt árbefagyasztás, szabad a piaci kereskedelem, így jóval magasabb árat lehet kérni ezekért a termékekért. A szakember kifejtette, ezekre mindenütt óriási kereslet van és nem biztos, hogy az élelmiszerfeldolgozó belföldre akarja majd értékesíteni. Mivel a gyenge forint miatt még plusz árfolyamnyeresége is keletkezhet, érdekelt abban, hogy az export piacokon adja el az alapvető élelmiszereket. Így a befagyasztott termékekből a hazai piacokon előbb-utóbb akár hiány is jelentkezhet. Vagyis Raskó szerint nem azért, mert nincs elegendő mennyiség, hanem mert az élelmiszerfeldolgozók jobban járnak, ha az árut más piacokon értékesítik. 

Az agrárközgazdász kiemelte, az élelmiszerárstop eddig havonta 20 milliárd forintjába került az érintetteknek, ezért ha a kormány nem száll be mielőbb a finanszírozásba, lehetetlen helyzetbe hozhatja az élelmiszeripart.