Rasszizmus a lelátón: Boris Johnson kiakadt, Szijjártó az angol drukkereket emlegeti

Rasszizmus a lelátón: Boris Johnson kiakadt, Szijjártó az angol drukkereket emlegeti

Boris Johnson bejelenti a zárlatot

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Teljesen elfogadhatatlan, hogy az angol játékosokat rasszista abúzus érte Magyarországon tegnap” – írta Twitterén Boris Johnson brit miniszterelnök. Ahogy arról a brit sajtó beszámolt, a csütörtök esti budapesti magyar-angol vb-selejtező meccsen az angol játékosokat több durva inzultus is érte: a magyar szurkolók egy része majomhuhogásba kezdett, ha Rahemm Sterlinghez került a labda és a játékost gólja után poharakkal dobálták meg a magyar ultrák. De jutott rasszista megnyilvánulás Jude Bellinghamnek is, amikor az ultrák előtt melegített. Az angol válogatottat már a kezdőrúgást megelőzően kifütyülte a magyar közönség, amikor a csapat féltérdre ereszkedett. A brit futballszövetség – ahogy arról lapunk is hírt adott – a történtek miatt a FIFA-hoz fordult.

Az ügyben több magyar politikus is megszólalt. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azzal vágott vissza, hogy megosztott egy a londoni Eb-döntőn készült videót. – Az angol játékosok panaszkodnak a tegnapi „ellenséges budapesti hangulat miatt”. Az alábbi felvétel a Wembley-ben készült az Eb-döntő előtt. Az olasz himnusz alig hallható az angol szurkolók füttykoncertje közepette. Akkor is nyilatkoztak vajon hasonlókat??? – írta ki Facebookjára.

Tessely Zoltán fideszes képviselő észrevételét a 444.hu szúrta ki. Felcsút környékének országgyűlési képviselője közösségi oldalán azt írta: „Sok mindent nem értettem, de mindenek előtt a térdelésük közbeni füttyöt nem”. „Szerintem Trianonért is térdepeltek…”

Megszólalt Fekete-Győr András. „Ez sajnos nem a mi napunk volt, ennél sokkal több van bennünk: nemcsak a pályán, de a lelátón is, már ami az ultráink botrányos viselkedését illeti” – fogalmazott a Facebook-on a Momentum elnöke, miniszterelnök-jelölt.

MLSZ: a szurkolók többsége sportszerű volt

Mint az MTI írja, a FIFA – csütörtöki közleménye szerint – „határozottan elutasítja a rasszizmus és az erőszak minden formáját, és egyértelműen a zéró tolerancia elvét képviseli az ilyen magatartással szemben a labdarúgásban”. A nemzetközi szövetség illetékesei hozzátették, hogy „meg fogják tenni a megfelelő intézkedéseket”, amint megkapják a mérkőzéssel kapcsolatos jelentéseket. A nemzetközi szövetség előírásai szerint pontlevonással, zárt kapus mérkőzésekkel, sőt kizárással is büntethetik a magyar csapatot.

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) közleménye kiemeli: a Puskás Arénába kilátogató 60 ezer szurkoló döntő többsége sportszerűen, a magyar válogatottat biztatva drukkolt még akkor is, amikor már vesztésre állt a csapat. – Éppen az ő védelmükben van szükség a rendbontók beazonosítására és szigorú megbüntetésére. A pályára lépő, a fénygránátot és a poharakat bedobó szurkolók azonosítása zajlik. Ellenük megteszi a rendőrségi feljelentést az MLSZ – írták a szövetség honlapján. A közlemény szerint az esetleges pénzbüntetést polgári peres eljárás keretében az MLSZ az elkövetőkre hárítja, emellett a sportrendezvényekről történő kétéves kizárásra számíthatnak az eljárás végén.
 
Az európai szövetség (UEFA) júliusban három zárt kapus mérkőzésre – az egyiket két év próbaidőre felfüggesztve – büntette a magyar válogatottat, mert drukkerei diszkriminatív magatartást tanúsítottak a részben budapesti rendezésű Európa-bajnokság három csoportmeccsén.