Reagált az Alkotmánybíróság elnöke a kormányváltással kapcsolatos politikai jellegű elképzelésekre

Reagált az Alkotmánybíróság elnöke a kormányváltással kapcsolatos politikai jellegű elképzelésekre

Az Alkotmánybíróság épülete a főváros I. kerületében, a Donáti utcában (Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nyílt levélben reagált Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság (Ab) elnöke  az utóbbi hónapokban egyre erősödő politikai jellegű elképzelésekre, amelyek egy kormányváltás esetén az Alaptörvény tollvonással történő eltörlését és az Alkotmánybíróság testületének feloszlatását helyezik kilátásba – olvasható az Alkotmánybíróság honlapján közzétett közleményben.

Mint írja, az egyes pártok által megfogalmazott és velük szimpatizáló értelmiségi körök által egyértelműen támogatott nézetek az Alkotmánybíróság elnöke szerint a jogállamiság és a demokrácia elleni közvetlen és súlyos támadások, és mint ilyenek, egy demokratikus jogállamban teljességgel elfogadhatatlanok.

Sulyok Tamás Áder János köztársasági elnökhöz, Orbán Viktor miniszterelnökhöz és Kövér László házelnökhöz címzett levelében úgy fogalmaz:

„Az alkotmánybíróságok a jogrendszer zavartalan működésének biztosítékaiként őrködnek afelett, hogy a hatalmi ágak aktusai megfeleljenek az alkotmányok előírásainak. A magyar Alkotmánybíróság más európai alkotmánybíróságokhoz hasonlóan olyan testület, amely a jogállami és demokratikus működésnek az európai alkotmányos demokráciákban általánosan elfogadott garanciája. Az Alkotmánybíróság valamennyi hatalmi ág felett alkotmányos kontrollt gyakorol, de zavartalan működését a törvényhozó és a végrehajtó hatalmi ágak együttesen kötelesek biztosítani.”

Az Alkotmánybíróság elnökének nyílt levele teljes terjedelmében itt olvasható.

Márki-Zay Péter összellenzéki miniszterelnökjelölt keddi sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre kedden is beszélt arról, hogy a népszavazás adta felhatalmazással írná át az Alaptörvényt. Az ellenzéki pártok egyes szakértői rendszeresen felvetik, hogy feles többséggel kellene felülírni kétharmaddal elfogadott törvényeket, különben nem lehet lebontani a Fidesz által épített világot.