Reagált Novák Katalin a felháborodásra, szerinte kiforgatták a szavait

Reagált Novák Katalin a felháborodásra, szerinte kiforgatták a szavait

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter (Fotó: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– (…) kiforgatták, tudatosan félre is értelmezték a szavaimat, illetve elferdítették – erről beszélt Novák Katalin családügyi, tárca nélküli miniszter a kormánypárti Hír Tv műsorán.

Földi-Kovács Andrea műsorvezető úgy fogalmazott, azok, akik felháborodtak, azt tartják a legproblémásabbnak, hogy egy nőnek nem kell akkora fizetés, mint egy férfinak. Erre Novák úgy reagált: ezt természetesen nem igaz, ő ilyet nem állított. Tartja továbbra is, hogy nem jó, ha az egész életünk egy férfiak és nők közti versengésről szól, sokkal jobb, ha inkább együttműködésként éljük meg, hogy férfiak és nők vagyunk különböző adottságokkal, lehetőségekkel. – Ez természetesen nem arról szól, hogy egy nőnek ma Magyarországon ne lenne éppen annyira lehetősége kiteljesedni akár a szakmájában, mint egy férfinak. És semmiképpen sem arról szól, hogy ne illetné meg ugyanazért a teljesítményért ugyanaz a fizetség (…), ez egy megkérdőjelezhetetlen alapvetés számomra is, hogy természetesen ugyanazért a teljesítményért nem érheti hátrány csak azért, mert nő, ez fel sem merülne – jegyezte meg.

Földi-Kovács itt visszakérdezett, mondván a videóban az hangzik el, hogy ne higgyék el a nők, hogy legalább olyan beosztással, legalább akkora fizetéssel kellene rendelkeznünk, mint a férfiaknak, és ez nem értelmezhető-e úgy, hogy a nőknek kevesebb fizetéssel kellene rendelkezniük. – Miután vannak, akik így értelmezték, ezért így is értelmezhető, és sajnálom, hogy ha ezt bárki így értelmezte – mondta a miniszter.

Arról is beszélt, ha valaki éveket tölt otthon a kisgyermekével, ebben az esetben nem fog ugyanúgy előre haladni a szakmai ranglétrán, mint aki a pályán maradt. Így Novák szerint ha valaki ekkor érzi magát belekényszerítve abba, hogy azt méricskélje, miért nem tart ugyanott, mint a másik, az valószínűleg csak frusztrációhoz vezet. – Szerintem a mi dolgunk kormányzatként, hogy (…) valódi döntési szabadságot, döntési lehetőségeket kínáljunk – mondta. Hozzátette, ha Magyarországon egy nő vagy egy férfi úgy dönt, nem szeretne megállapodni, megházasodni, nem szeretne gyermeket, semmilyen hátrány nem éri, és azt szeretnék, ha a gyermeket vállalókat sem érné hátrány.

Novák kérdésre többek közt a női kvótákról is beszélt, elmondta, ő személyesen nem hisz abban, hogy ezek jelentenék a megoldást, inkább lehetőséget kell biztosítani a nőknek, és szerinte a magyar nők rendkívüli tehetségesek. A lehetőséget adó kormányzati intézkedések közt említette például azt, hogy ma egy nő vagy férfi három évet maradhat otthon a gyermekével, a gyed-extra bevezetését, vagy hogy be fogják vezetni azt, hogy a nők a szülést követő hat hónapban több pénzt keressenek, mint azt megelőzően. Vagyis szerinte senkinek nem szólnak bele az életébe, csupán ajtókat nyitnak ki. Azt viszont nem tudta megmondani, hogy akkor vajon mégis miért akarnak a kijelentései ellen tüntetni szakszervezetek.