Reagáltak a kereskedők az újabb árstopokra: Lehetetlen felkészülni az éjszaka

Reagáltak a kereskedők az újabb árstopokra: Lehetetlen felkészülni az éjszaka

Tojás (Fotó: Hello I'm Nik / Unspash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már csütörtök reggeltől érvényes a hatósági ár a tojásra és a burgonyára, ezt még szerdán késő este hirdette ki a kormány a Magyar Közlönyben. Erre reagált közleményben az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) a Telex szerint.

Mint írták, „ezúton kérjük a vásárlók megértését, mivel a november 10-i reggeli üzletnyitásokra lehetetlen felkészülni az éjszaka során. A rendelet kihirdetésének időpontjában az üzletek döntő többsége már bezárt, a dolgozók hazamentek”. Kitértek arra is, hogy a családok ugyan 200 milliárd forint támogatáshoz jutnak az árstopokkal, de ennek terheit a kereskedők viselik.

Ezek után kifejtették, milyen nehézségei vannak annak, ha egyetlen éjszaka alatt kell megfelelni az új előírásoknak. Például az élelmiszerüzletek éjszaka zárva vannak, a rendelet megjelenését követően már nem dolgoztak a munkatársak, (kevés non-stop boltot nem számítva). – Mind a tojás, mind a burgonya esetében többféle terméket is értékesíthet egy-egy üzlet, így nem csak két darab árcédulát kell átírni, az árcédulák cseréjének pedig van egy időigénye, még akkor is, ha ideiglenesen kézzel írják ki az új árakat – írták. Rendkívül fontosnak nevezték azt is, hogy az online pénztárgépek átállítása az új árakra a megfelelő nyugtaadáshoz elengedhetetlen, ennek is van egy időigénye, ráadásul megfelelő, szigorú feltételek mellett, tehát még ha az árcédulákat át is írják a kereskedők, a nyugtaadatoknak azokkal egyezniük kell. – A kötelező tájékoztató feliratokhoz szükséges további rendelet még nem jelent meg, ezek elkészítése is időigényes – tették hozzá.