Reakciók Orbánra: plusz munkaszüneti napokat és ingyenes tesztelést követel az ellenzék

Reakciók Orbánra: plusz munkaszüneti napokat és ingyenes tesztelést követel az ellenzék

Feldíszített karácsonyfa és karácsonyi ünnepi díszkivilágítás a szentendrei Fő téren 2018. december 7-én (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Jobbik plusz munkaszüneti napokkal, a Demokratikus Koalíció pedig tömeges ingyenes teszteléssel csökkentené az ünnepek alatt felmerülő járványügyi kockázatot. Az LMP kifogásolta, hogy a korai boltzár miatt este torlódás van az üzletekben, ami járványügyi szempontból kedezőtlen, ezen kívül azt is, hogy este nyolc után immunerősítő egyéni sportolásra sincs lehetőség a szabadban, miközben a bevásárlóközpontokban fél hétkor tömeg van. A párt két társelnöke kritizálta azt is, hogy a miniszterelnök nem tért ki konkrétan arra, milyen lehetőségek jöhetnek szóba a karácsony szabályozása kapcsán.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus koalíció elnöke a közösségi médiában reagált Orbán Viktor bejelentésére: „Nincs ingyenes és tömeges tesztelés. Van helyette bizonytalanság és pánikolás.” A pártelnök ezzel arra utalt, hogy a kormányfő szerint december 21-én jelentik majd be, hogy milyen szabályok fognak vonatkozni a karácsonyi ünneplésre. „Nem lenne egyszerűbb a karácsony előtt biztosítani az ingyenes tesztet, hogy a családok biztonságban együtt tölthessék az ünnepeket? Mi ezt mondjuk hetek óta a DK-ban. Ideje lenne meglépni a kormánynak is – vélte Gyurcsány Ferenc.

A Jobbik szerint indokolt, hogy az ünnepek alatt esetlegesen megfertőződő személyek munkahelyi kapcsolataik számára ne adják át a vírust, ennek pedig úgy lehet eleljét venni, ha a december 26-a és január 1-je közötti időszakban gazdaságilag egyébként kevéssé jelentős munkanapokat munkaszüneti nappá nyilvánítják – ezt Nunkovics Tibor, a Jobbik országgyűlési képviselője javasolta. – Minthogy a járványhelyzet már eddig is kiemelt terhet rótt a munkáltatókra, nem engedhető meg, hogy a jogszabályi szinten előírt munkaszüneti napokra eső munkabér- és közterheket viselniük kelljen, ezért annak a központi költségvetésből történő finanszírozása elengedhetetlen. Nyilvánvaló az is, hogy az egyes szektorokban – élelmiszer kiskereskedelem, egészségügy, gyógyszerellátás – a feladatellátás teljes beszüntetése nem lehetséges. Ezen területek munkavállalóinak bérezését ugyancsak a központi költségvetésből, kiemelt, a munkaszüneti napon történő munkavégzésre vonatkozó szabályok szerint kell ellátni – ismertette a Jobbik politikus határozati javaslatát.

Az LMP társelnökei, Schmuck Erzsébet és Kanász-Nagy Máté közleményt adtak ki: a párt szerint a magyar emberek nem kapnak megfelelő tájékoztatást arról, hogy Magyarországon hogyan áll a járványhelyzet, és ezen semmit nem segítettek Orbán Viktor mai bejelentései sem, és azok szerintük egyáltalán nem segítik a járvány elleni védekezést.

Az LMP kritizálta, hogy a boltok korai zárása azt hozta magával, hogy főleg a délután 6 utáni időszakban tömegek vannak az üzletekben, mely óriási kockázatot jelent. – Járványügyi szempontból semmi nem indokolja, hogy összetolják a tömeget. Sokan 8 után tudnának esélyt adni maguknak, hogy megtegyék immunerősítő sétájukat, egyéni sportgyakorlásukat az alapvetően üres köztereken. Ez jelenleg tilos. Teljesen logikátlan, hogy este fél 7-kor a tömött plázákban lenni veszélytelen, 8 után a kihalt utcákon pedig tombol a vírus – jelezték.

Az LMP társelnökei kifogásolták azt is, hogy Orbán Viktor a december 21-i dátumon kívül semmilyen információval nem szolgált azzal kapcsolatban, milyen lehetőségek jöhetnek szóba a karácsony kapcsán. – Ha a miniszterelnök felnőttként kezelné az állampolgárokat, akkor két vagy három lehetséges változatot mondott volna, mi várhat a családokra. Ehelyett semmilyen érdemi információval nem szolgált. Abból is elég volt, hogy a járványhelyzetre hivatkozva döntsön be a kormány több százezernyi KATÁ-s kisvállalkozót, akik amúgy is roppant nehezen vészelik át ezt az időszakot, és akikre a kormány most 40 százalékos büntetőadó bevezetését akar kiszabni – írták.