Recseg-ropog a hajléktalantörvény

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Pécsen megszületett egy olyan bírósági döntés, ami akár egy lavinát is elindíthat. A Szabad Pécs számolt be arról, hogy megszüntetett a bíróság egy hajléktalan ellen indított szabálysértési eljárást. A törvényszék az eljárást egyébként szabálysértés hiányában szüntette meg, és a rendőrség sem fellebbezett, így a vádlott szabadon távozhatott a jogerős ítélet után.

A lapnak az ítéletet meghozó bírósági titkára, Sugár Katalin elmondta, még kiforratlan a jogszabály alkalmazása, például az, hogy a rendőrség hogyan rögzíti az első három felszólítást, amely után a negyedik alkalommal el lehetett indítani az eljárást. A határozat meghozatalakor figyelembe vették azt is, hogy a vádlott vallomása szerint a következő időszakban megoldott az, hogy éjszaka fedél van a férfi feje felett.

Van megoldás a hajléktalanság problémájára? Itt a Flaszter 11. adása - Magyar Hang

Ugyanakkor egy másik bíróság még ennél is messzebb ment: a Kaposvári Járásbíróság egy 54 éves hajléktalan ügyében felfüggesztette az eljárást, és kezdeményezte az Alkotmánybíróság egyedi normakontroll eljárását. Az Index szerint a bíróság arra hivatkozott, hogy az október 15-től élő új hajléktalantörvény, ami technikailag a szabálysértési törvény módosítása, szóval ennek a jogszabálynak a „jelen ügyben alkalmazandó szabályai az Alaptörvénybe ütköznek”.

A közleményükben leírták, hogy a jogszabály ellentétes az Alaptörvény Nemzeti Hitvallásának az elesettek és szegények megsegítésének kötelezettségét kinyilvánító részével, az Alaptörvényben foglalt jogállamiság követelményével, az alapvető jogok korlátozására vonatkozó tilalommal, a törvény előtti egyenlőségre vonatkozó rendelkezésével, a diszkrimináció tilalma követelményével, a tisztességes tárgyalás követelményével és a jogorvoslathoz való jog követelményével.

Eltűnnek a szem elől a hajléktalanok, ebből még nagy baj lehet - Magyar Hang

Tudósok és ügyvédek után orvosok is tiltakoznak az október 15-én hatályba lépett jogszabály ellen, amely gyakorlatilag kriminalizálja az utcán élést.

Ez alapján indítványozták, hogy az Alkotmánybíróság állapítsa meg a Szabálysértési törvény hajléktalanokról szóló rendelkezésének Alaptörvénybe ütközését, semmisítse meg és rendelje el a már jogerős ítélettel befejezett eljárások felülvizsgálatát.

És ami a lényeg: a bíróság végzése ellen fellebbezésnek nincs helye.