Regisztráció nélkül lehessen oltáshoz jutni – kéri az ellenzék

Regisztráció nélkül lehessen oltáshoz jutni – kéri az ellenzék

Nagy Lászlóné szakápoló beolt egy nőt a Szputnyik V koronavírus elleni vakcina második adagjával a balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház oltópontján 2021. április 10-én (Fotó: MTI/Komka Péter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Azt javasoljuk a kormánynak, hogy a minél gyorsabb és szélesebb körű lakossági beoltás érdekében törölje el a regisztrációt – közölték a szövetséges ellenzéki pártok szombati közös közleményükben.

A Jobbik, a DK, az LMP, a Momentum, a Párbeszéd és az MSZP hangsúlyozta, hogy „most nem politikai csatákat kell vívni, hanem az ország és minden magyar ember érdekét kell nézni”.

Azt javasolták, hogy Legyen elég a TAJ-kártya felmutatásával vakcinához jutni azoknak, akik felkeresik a háziorvosukat. A regisztráció nélküli oltás helyszíneit a kormány jelölje ki például stadionokban, és az önkormányzatok bevonásával, humánerőforrás- és logisztikai kapacitásainak igénybevételével végezze el a feladatot. A regisztráció eltörlésével, vagyis a hozzáférés megkönnyítésével nagymértékben növelhető lenne az oltást igénylők száma; azoké is, akik megkapták a tényleges védettséget kínáló második adag vakcinát – írták.

Közleményükben hangsúlyozták, hogy minden magyarnak meg kell kapnia a biztonságos vakcinát. Az oltás az egyetlen esély arra, hogy legyőzzük azt a szörnyűséget, amely leírhatatlan károkat okoz itthon és szerte a világban.

„Mi nem csak hirdetjük, hogy mindenki kapja meg a biztonságos vakcinát, hanem azt is mondjuk, hogy az oltási hajlandóságot növelni kell, mert ma még kevesebben regisztráltak a virológusok és az orvosok szerint, mint amennyire az átoltottsághoz szükség lenne. Továbbá sokan vannak, akik nem jutnak olyan online felülethez, ahol jelentkezni tudnak az oltásra vagy éppen bizalmatlanok a kormány által működtetett oldallal szemben” – írták.

Karácsony Gergely Facebook-posztjában azt írta, az önkormányzatok készek és képesek a kormánynak segítséget nyújtani a regisztráció nélküli oltási programban. „A stadionokban a továbbra is drámai járványhelyzetben nem teltházas meccsekre, hanem a tömeges oltásra alkalmas oltópontok kialakítására van szükség” – jelentette ki a főpolgármester.

Ismert, csütörtökön közölték a szerb hatóságok, hogy előzetes regisztráció nélkül is megkaphatják a szerb állampolgárok a koronavírus elleni védőoltást az ország több településén is, bejelentkezés nélkül a Sinopharm és az AstraZeneca vakcinája érhető el – írta az MTI. Szerbia nem először szervezett előzetes regisztráció nélküli oltakozási kampányt, korábban is a kínai és a brit-svéd oltóanyag felvételére volt lehetőség, március végén pedig a külföldi állampolgárok is bejelentkezés nélkül kaphatták meg a védőoltást.