Rekordösszegű költségvetésből gazdálkodhat jövőre a honvédség

Rekordösszegű költségvetésből gazdálkodhat jövőre a honvédség

A Magyar Honvédség újbeszerzésű Leopard 2A4HU harckocsija (balra) a német Krauss-Maffei Wegmann (KMW) GmbH & Co. KG. müncheni gyárában tartott bemutatón 2020. július 3-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rekordösszegű költségvetésből gazdálkodhat jövőre a Magyar Honvédség – mondta a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján. Németh Szilárd tájékoztatása szerint ebben az évben 616 milliárd forintból gazdálkodhat a honvédség, jövőre azonban 30 százalékkal több, 778 milliárd forint áll majd rendelkezésre.

– S jövő évi költségvetés két pilléren nyugszik, a járványügyi készültségen és a gazdaságvédelmi alapon. A vírus második szakaszának leküzdéséhez, a munkahelyek megőrzéséhez, munkahelyek teremtéséhez biztonságos környezetre, olyan rendre, nyugalomra, fegyelmezettségre van szükség, amit az első szakaszban mutattak a magyarok – mondta az államtitkár. Arról is beszélt, hogy az ország biztonságának fenntartásában nélkülözhetetlen és kiemelkedő szerepe volt a honvédség képességeinek, a katonák elhivatottságának és felkészültségének, így a 2021-es költségvetés biztosítja, hogy a honvédség el tudja látni a feladatait.

Németh Szilárd a sajtótájékoztatón kiemelte: ha azt szeretnénk, hogy Magyarország továbbra is békés, biztonságos és nyugodt hely legyen, a lehető legkeményebben kell fellépni a migrációval szemben. „Rendkívüli módon megélénkült az embercsempészek tevékenysége, »a Soros-szervezetek is mindig ott sürögnek-forognak a migránsok körül«, és azt halljuk Brüsszelből is, hogy a migránspártiak aktivitása megnőtt” – foglalta össze Németh Szilárd, megjegyezve, hogy mindezek miatt Magyarország schengeni határaira komoly nyomás hárul. Ezt erősítendő, azt is közölte: kedd este 170 migránst fogtak el a határon szolgálatot teljesítők. Az államtitkár kiemelte: a határvédelemben továbbra is szükség van a katonákra, rendőrökre.

Az államtitkár szólt arról is, hogy hétfőtől ismét üzemeltetni kell a humanitárius korridorokat, ezeket a katonák ellenőrzik, fenntartják a rendet és a biztonságos áthaladást. A kórházparancsnokok továbbra is 13 megye 51 kórházában vannak jelen, biztosítják a készlet- és raktárgazdálkodást, az információáramlást és kiemelt szerepet játszanak az őrzés-védelmi feladatokban is. Németh Szilárd azt is jelezte: a biológiai mentesítőcsoport továbbra is készen áll arra, hogy elvégezze az ezer magyarországi idősotthon vírusmentesítését és fertőtlenítését, ha szükséges.

A sajtótájékoztatón a politikus emlékeztetett arra is, hogy július 1-jétől elkezdődött a speciális önkéntes tartalékosok kiképzése. Mint mondta, háromezer hely áll rendelkezésre, a július 1-jei bevonuláskor mintegy 500-an kezdték meg kiképzésüket. Németh Szilárd hangsúlyozta: a speciális önkéntes tartalékosi lehetőséggel a koronavírus-járvány miatt munkahelyüket elveszítő fiatalokon segítenek, de számítanak arra, hogy a legelhivatottabbak hivatásos vagy szerződéses katonaként folytatják az életpályájukat.