Rémhírterjesztést gyanítva tett feljelentést a Fidesz és a KDNP

Rémhírterjesztést gyanítva tett feljelentést a Fidesz és a KDNP

Nacsa Lőrinc, a KDNP vezérszónoka felszólal a Magyarország 2021-es költségvetésének végrehajtásáról szóló törvényjavaslat általános vitájában az Országgyûlés plenáris ülésén 2022. november 23-án (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kormánypártok hétfőn büntetőfeljelentést tettek ismeretlen tettes ellen: arra kérik a nyomozó hatóságot, hogy közveszéllyel fenyegetés és rémhírterjesztés megalapozott gyanúja miatt rendeljen el nyomozást a lakossági megtakarításokat érintő, rémhírkeltő SMS-ek ügyében – közölte a KDNP frakciószóvivője hétfőn.

Nacsa Lőrinc az MTI-hez eljuttatott videonyilatkozatában felidézte: pénteken egy eddig példátlan támadás indult Magyarország pénzügyi rendszere ellen. Először a közösségi médiában, illetve SMS-ekben terjedtek pánikkeltő és hamis hírek széles körben, amelyek szerint a lakossági megtakarításokat valamiféle veszély fenyegeti, és a bankbetétek megszüntetését sürgették – mondta, megjegyezve: a veszélyes üzenetek miatt a rendőrség is nyomozást rendelt el, rémhírterjesztés alapos gyanúja miatt.

Nacsa Lőrinc szerint egy ilyen helyzetben valamennyi közszereplőnek az a felelőssége, hogy mindent megtegyen a rémhírek terjesztése ellen. Hozzátette: ehhez képest a Gyurcsány-párt alelnöke, Varju László ennek nem tett eleget, sőt olajat öntött a tűzre, amikor előzetes felszólításuk ellenére sajtótájékoztatót tartott. Ott a baloldal képviselője tovább építette a közösségi médiában terjedő álhíreket, lényegében ráerősített azokra – fogalmazott. „Ez egy vörös vonal, a baloldal átlépett egy határt” – fogalmazott Nacsa Lőrinc, aki szerint Varju László nem mondott igazat, ráadásul szavaival súlyosan sértette az ország és a magyar emberek érdekeit. Közölte: hétfőn képviselőtársával, Bánki Erikkel (Fidesz) büntetőfeljelentést tettek, ismeretlen tettes ellen.

Ismertetése szerint arra kérik a nyomozó hatóságot, hogy az ügyben közveszéllyel fenyegetés és rémhírterjesztés megalapozott gyanúja miatt rendeljen el nyomozást. A hamis üzenetekkel sok magyar embert elértek, ezért az ügy súlyos és választ kíván – jelentette ki a kereszténydemokrata politikus az MTI beszámolója szerit.

A tudósításban arról nincs szó, de az ügy hátterében Matolcsy György múlt hétfői, nagy visszahangot kiváltó beszéde áll. Ennek több részletét idézte azóta a sajtó, az MNB-elnök főként a kormány gazdaságpolitikáját ért kritikai megjegyzései okán. A beszámolóban azonban Matolcsy másról is beszélt. Egy pontban például a jegybankelnök úgy fogalmazott: „20 ezer milliárd forintban mérhető a családok pénzügyi megtakarítása Magyarországon. Ebből olyan 8000-8500 milliárd forint van nem látható párnákban, és nem tudom, dobozokban otthon. És 12 ezer milliárd forint van látra szóló betétben a bankoknál. Ezt a 20 ezer milliárd forintot, ezt persze most eszi, rágja, harapja az infláció. Ezt föl lehetne használni. Ha lennének kormányzati programok, amelyek bekapcsolják ezt a 20 ezer milliárdot például az energiahatékonyság keretében indított programokra, energiatakarékosságra, élelmiszeripari termelékenységet növelő programokra”.

Kocsis Máté, a Fidesz országgyűlési frakcióvezetője pénteken az SMS-ek és Varju László aznapra meghirdetett sajtótájékozóját összekötve közleményben helyezett kilátásba büntetőeljárást Varju Lászlóval szemben. A fideszes politikus ugyanezzel fenyegetett meg minden sajtóterméket, amelyik beszámol ellenzéki képviselőtársa sajtótájékoztatójáról. – Szeretném világossá tenni, hogy amennyiben Varju László valóban megtartja mai sajtótájékoztatóját ebben a témában, tovább terjeszti a veszélyes álhíreket és ezáltal segédkezik a forint elleni támadáshoz, haladéktalanul büntetőeljárást kezdeményezünk ellene, továbbá az azt közlő médiafelületekkel szemben is – írta. Kijelentette továbbá: ez esetben még a mai napon kezdeményezi Varju László valamennyi országgyűlési tisztségétől való megfosztását, mert a DK képviselője egy „vörös vonalat” lép át. Ennek ellenére Varju az interneten megtartotta a beharangozott tájékoztatóját.

A Magyar Nemzeti Bank szintén pénteken bejelentette, hogy feljelentést tesz. A jegybank szerint ugyanis Varju Matolcsy György MNB-elnök a Parlament Gazdasági Bizottsága előtt tartott beszédének szavait szándékosan félreértelmezve hamis állításokat fogalmazott meg, amelyek veszélyeztetik a pénzügyi stabilitásba vetett bizalmat. Emellett felszólította a pártot, hogy a politikai haszonszerzés érdekében tett felelőtlen nyilatkozatot vonja vissza és a továbbiakban tartózkodjon a rémhírek terjesztésétől.