Megmenekült a Hármashatárhegyi repülőtér

Megmenekült a Hármashatárhegyi repülőtér

Hármashatárhegyi Repülőtér (Fotó: Őrsi Gergely Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rendeződött a hármashatárhegyi repülőtér sorsa, célt ért a környéken élők, a kirándulók és a repülés szerelmeseinek összefogása, a védetté nyilvánítás és a rengeteg egyeztetés – írja Facebook-posztjában Őrsi Gergely, a II. kerület polgármestere. 

A részletekből kiderül, a II. kerületi önkormányzatban még, 2020 nyarán kezdeményezte a pesthidegkúti vitorlázó repülőtér védetté nyilvánítását.

2021 nyarán a kerület közösségi költségvetésében az ott élők által kiválasztott javaslatok közé került az „értékmegőrzés és repüléstörténeti hagyományok továbbörökítése a Hármashatárhegyi Sportrepülőtéren”. Ennek keretében a kerületi önkormányzat 8 millió forinttal támogatja egy repüléstörténeti gyűjtemény létrehozását is a Hármashatárhegyi Sportrepülőtér területén.

A következő lépés az volt, hogy 2021 szeptemberében Örsi kezdeményezésére a Kerületfejlesztési Bizottság felvette a repteret az értéktárba, vagyis a területen a repülési funkció is védett értékké vált a természeti értékek mellett. Ugyanekkor vette át azt a petíciót, amely a Hármashatárhegyi repülőtér fennmaradásáért született. 

Mostanra pedig hosszú távon is rendeződött a terület sorsa, miután a Műegyetemi Sportrepülő Egyesület 2022. május 3-án 10 évre szóló szerződést kötött a Pilisi Parkerdő Zrt.-vel, 2022. május 10-én pedig megtörtént a birtokbaadás.