Rendkívüli, 4,5 százalékos emelés érkezik a nyugdíjasoknak

Rendkívüli, 4,5 százalékos emelés érkezik a nyugdíjasoknak

Fotó: Unsplash/Huy Phan

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Januártól visszamenőlegesen 4,5 százalékkal emelkedik a nyugdíj – derült ki a szerdai Magyar Közlönyben közzétett kormányrendeletből, amit a hvg.hu vett észre. Akik viszont csak 2022-től jogosultak nyugellátásra, azok számára novembertől folyósítják a magasabb összegű járadékot.

A Portfolio.hu pedig arról írt: mivel az 5 százalékos év eleji emeléshez képest 3,9 százalékos pótlólagos nyugdíjemelés már történt ebben az évben, a számításaik szerint a kormánynak 1,8 százalékos újbóli emelést kellett volna megállapítania. Ehhez képest jóval többet kapnak a nyugdíjasok, amit magyarázhat, hogy az év végén a korábbiaknál is magasabb, 20 százalék körüli szinten várják a fogyasztói árak emelkedésének tetőzését.

A kormány döntött nyugdíjprémium fizetéséről is, ami a törvény szerint esetben jár, ha a gazdasági növekedés eléri a 3,5 százalékot, ennek maximálisa összege 10 ezer forint lehet. 

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.