Rendkívüli szünetet rendeltek el a hat kirúgott tanár iskolájában, máshol polgári engedetlenség kezdődött

Rendkívüli szünetet rendeltek el a hat kirúgott tanár iskolájában, máshol polgári engedetlenség kezdődött

A 2022. január 31-i pedagógussztrájkban részt vevő intézmény (Fptó: Pedagógusok Szakszervezete)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rendkívüli szünetet rendeltek el a budapesti Karinthy Frigyes Gimnáziumban azután, hogy az iskola hat tanárát elbocsátotta a tankerület a polgári engedetlenségi akcióban való részvétel miatt – értesült a Népszava.

Szerdán maga a Belügyminisztérium jelentette be, hogy nyolc budapesti gimnáziumi tanárnak felmondtak a tankerületek a tárca elvárásai mentén, további 24-et pedig figyelmeztetésben részesítenek a polgári engedetelenségi akcióban való részvételük miatt. Néhány órával később Gulyás Gergely miniszter a kormányinfón megerősítette, hogy a kormány egyetért a döntéssel. Ezt követően estére tüntetést szervezett az Egységes Diákfront a Belügyminisztérium elé, ahol a Karinthy Frigyes Gimnázium egyik tanára, Berta Beáta közölte, hogy a pedagógusok nagy része csütörtöktől határozatlan idejű polgári engedetlenségbe kezd. 

Szaniszló Sándor XVIII. kerületi polgármester egy Facebook-posztban azt írta, hogy az önkormányzat félretett 10 millió forintot a tiltakozó akciókban résztvevő pedagógusoknak, ő pedig a képviselő-testület elé viszi a kérdést, hogy a most kirúgott hat tanár részesüljön 1-1 millió forintos támogatásban ebből a keretből. Az iskola pedagógusait a múlt héten kerületi díszpolgári címre is felterjesztették.

A Népszava arra is emlékeztetett, hogy a Karinthy régóta szúrja a tankerület szemét, az igazgatót már be is hívták az intézményben zajló tiltakozások miatt.

Szerdán az is kiderült, hogy szombatra a Tanítanék Mozgalom is tüntetést szervezett. A Tanárok a tanárokért Facebook-posztjából pedig az derült ki, hogy a kirúgásokra válaszul csütörtökön több iskolában polgári engedetlenségbe kezdenek.