A Sándor-palotához nem mehettek, de azért tüntettek a katatörvény aláírása miatt

A Sándor-palotához nem mehettek, de azért tüntettek a katatörvény aláírása miatt

A katatörvény aláírása miatt tüntetők a Sándor-palota közelében (Fotó: Magyar Hang/Gulyás Balász)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több tucatnyian gyűltek össze hétfőn este a Sándor-palota közelében a Momentum tüntetésén, amelyet azután hirdettek meg, hogy Novák Katalin aláírta a katatörvényt. A demonstrálókat azonban nem engedték az államfő hivatalának otthont adó épülethez, kordonokkal és rendőrsorfallal zárták el azt.

Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke lapunknak a helyszínen azt mondta, hogy azért nem engedik őket közel a Sándor-palotához, nehogy valami baja essen. – Én egy meglehetősen nemzeti érzelmű ember vagyok, soha nem bántanék egy ilyen épületet, de azt nem állítom, hogy a bent tevékenykedő politikusokkal egyetértek – fogalmazott.

Később a rendőrsorfal előtt egy hangosbemondóval arról beszélt, hogy ez a hatalom csak és kizárólag az erőből ért. – Addig tüntetünk, amíg nem lesz normális megélhetés – fogalmazott.

Egyúttal bejelentette, hogy augusztus 8-ára az ellenzéki pártokkal közösen rendkívüli parlamenti ülést hívnak össze, hogy a kormány ne léptesse hatályba szeptember 1-jén a katatörvényt. Ha ezt nem fogadják el, akkor mennek az Alkotmánybíróságra, minden jogi fórumot kimerítenek. – De ehhez ti is kelletek – mondta a tüntetőknek.

Kerpel-Fronius Gábor, momentumos főpolgármester-helyettes pedig arról beszélt, hogy azért vannak ott, hogy „elűzzék a kormányt”.

A Magyar Hang tudósítója a helyszínen megtudta, hogy a megmozdulást nem jelentették be korábban a momentumosok, majd telefonon próbálkoztak, de ott azt javasolták nekik, hogy ne is tegyenek bejelentést, mert el fogják utasítani. Ezért nem sokkal később egy magánszemély is bejelentést tett a demonstrációról, azonban nem a Sándor-palota elé, hanem a kicsit messzebb lévő Főőrség épületéhez. Az ő kérvényére így jogszerűen tartózkodhatnak a demonstrálók a helyszínen, de csak a járdán. Egészen éjfélig maradhatnak és ígéretet kapott, hogy amíg nem követnek el szabálysértést, nem fogja atrocitás érni őket. 

Gelencsér Ferenc lapunknak arról is beszámolt, hogy még a tüntetés elején éppen futárokkal beszélgetett, amikor meglátta, hogy Palkovics László technológiai és ipari miniszter a közelben ebédelt. A futárokkal közösen odament hozzá és azt kérdezte, hogy esik neki az étel egy ilyen szituációban és mit tud mondani a katásoknak. – Miniszter úr elkezdett magyarázni, nagyon zavarban volt, valójában nem tudott mondani semmi jövőbemutatót – idézte fel a történteket.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, Novák Katalin köztársasági elnök a közösségi oldalán osztotta meg, hogy aláírta a napok óta tiltakozásokat kiváltó új jogszabályt. Mint írta, „alaposan megvizsgálta és megfontolta” az elfogadott törvényt, ahogy a hozzá érkezett észrevételeket is, de olyan okot, amely miatt az Alkotmánybírósághoz kellene fordulnia, nem talált.

 

Címkék: tüntetés, Momentum