Rengeteget utazik Novák Katalin, így ellensúlyozza Orbán rossz külföldi megítélését

Rengeteget utazik Novák Katalin, így ellensúlyozza Orbán rossz külföldi megítélését

Novák Katalin (Fotó: Novák Katalin Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A beiktatása óta eltelt fél év alatt Novák Katalin államfő huszonegy alkalommal utazott külföldre, és ennyi idő alatt összesen több mint egy hónapot töltött az országon kívül – derül ki a Népszava gyűjtéséből. Ez meglehetősen sűrű külföldi program, főleg, ha összevetjük elődje diplomáciai aktivitásával: Áder János 2012-ben, elnöklése első hat hónapjában mindössze hétszer járt külföldön.

Novák úticéljainak nagytöbbsége a nyugati világban található, miközben Orbán Viktor kormányfőnek és minisztereinek inkább Oroszországban, Kínában, Üzbegisztánban meg a Türk Tanácsban van jelenése. Nagy Attila Tibor politikai elemző szerint a Fidesz nem is nagyon titkolta, hogy Nováknak alapvetően diplomáciai szerepet szánnak, főként olyan helyekre vagy olyan üzenetekkel küldve, amelyek a miniszterelnökhöz politikailag kevésbé illeszthetőek.

Virág Andrea, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója szerint az EU elleni itthoni propagandával párhuzamosan Orbánnak fontos, hogy legyenek olyan képviselői is az országnak, akik „elfogadhatóak” a külföldi, nyugati vezetők szemében, Novák pedig egy ilyen figura lehet. Novák útjaiban egyáltalán nem jelenik meg a „keleti nyitás”, sőt, az üzeneteiben sem: ezek mind Magyarország nyugati elkötelezettségét és Európa-pártiságát hivatottak bizonygatni, mintegy megpróbálva „kiegyenlíteni“ a kormány keleti aktivitását.

A Népszava szerette volna megtudni, mennyibe kerül a magyar adófizetőknek, hogy Szijjártó mellett Novák Katalin is „kvázi külügyérként” sokat utazik. Kérdéseikre azonban hetekig tartó próbálkozásaik ellenére sem kaptak választ a Sándor-palotából. Azt sem közölték, hány alkalommal utazott repülővel, ezek közül mikor használt állami és mikor kereskedelmi repülőt, illetve mekkora stáb kíséri el az útjaira.