Republikon: Az ellenzékieknek sem a korrupció a legfontosabb probléma

Republikon: Az ellenzékieknek sem a korrupció a legfontosabb probléma

Fotó: Shutterstock

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Még az ellenzéki összefogás szavazói sem a korrupciót tartják a legfontosabb problémának, derült ki a Republikon friss felméréséből, amiről a Népszava számolt be. Bár közel 18 százalék ezt nevezte közülük a legnagyobb gondnak, húsz százalék viszont már azt, hogy túl magasak a megélhetés költségei, kicsivel több mint húsz pedig azt, hogy alacsonyak a fizetések. A fideszes szavazók közül alig két százalék említette, hogy hatalmas a korrupció mértéke, harminc viszont úgy látta, túl magasak a megélhetés költségei, és az alacsony fizetéseket is 23 százaléknyian panaszolták közülük.

Szintén jelentős az összefogás szavazói között azok aránya, akik az egészségügyi ellátás színvonalát alacsonynak tartják, ahogy azt is tíz százaléknyian nevezték a legsúlyosabbnak, hogy romlik a demokrácia minősége Magyarországon. Azt viszont, hogy a képzett munkaerő külföldre vándorol, jóval kevesebben említették közülük, mint a fideszesek közül. Annál érdekesebb, hogy az összefogás hívei közül 2-3 százalék említette, hogy nem védjük eléggé a környezetet, nem teszünk eleget a klímaváltozás ellen, a fideszesek közt viszont 7-8 százaléknyi hasonló ember volt. Az alacsony nyugdíjakban nagyjából kiegyeznek a választók (8-12 százalékkal), ahogy abban is, hogy mekkorák a társadalmi különbségek férfiak és nők között (2-3 százalék vélte a legjelentősebb gondnak, hogy túl nagyok).

Meglepő az is, hogy a kormány szavazói inkább nem utasítják vissza azt, hogy a Fidesz állampártként működik. Az összefogás hívei között egy ötpontos skálán 4,4 jött ki erre az állításra, míg a fideszeseknél 2,8, a bizonytalanoknál 4,1. Arra, hogy 2010 óta sokkal jelentősebb a korrupció, mint előtte, az összefogáspártiak 4,5-ös eredményt hoztak ki, míg a fideszesek csupán 2,3-ast. Többen voltak viszont közöttük, akik azt mondták, hogy van korrupció az országban, de a Fidesz-kormány érdemei sokkal fontosabbak ennél. A fideszeseknél erre az állításra 3,5-ös átlag jött ki, az ellenzékieknél 2,7-es.