Republikon: Mellár Tamás nyerné az előválasztást és a parlamentbe is bejutna

Republikon: Mellár Tamás nyerné az előválasztást és a parlamentbe is bejutna

Mellár Tamás, a Párbeszéd vezérszónoka felszólal a 2021-es költségvetés módosításáról szóló törvényjavaslat vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. április 27-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mellár Tamás 2018-ban egyike volt annak a három nem budapesti jelöltnek, akik legyőzték a kormánypárti indulókat. A Republikon Intézet friss kutatása szerint a KSH volt elnökének jövőre még nagyobb lehet az előnye Baranya megyei 1. számú választókerületben. 

2022 áprilisához közeledve egyre több ellenzéki párt jelenti be, melyik egyéni körzetben kit indít az országgyűlési választások ellenzék előválasztásán, aminek győztese a Fidesz–KDNP jelöltjével szemben szállhat harcba. Mellár Tamás 2018-ban egyike volt annak a három, nem budapesti ellenzéki jelöltnek, akik megnyerték körzetüket és egyéniben a parlamentbe jutottak. A Fidesz 2022-re le is cserélte Pécsett jelöltjét, Csizi Pétert Őri László korábbi alpolgármesterre.

A Párbeszéd kíváncsi volt arra, hogy jelöltjük, Mellár Tamás milyen esélyekkel indulhat a jobbikos Fogarasi Gábor, a momentumos Nemes Balázs és Demokratikus Koalíció jelöltje, Auth István ellen a Baranya megyei 1. számú választókerületében. Az ellenzéki párt ezért közvéleménykutatást rendelt meg, amiben már a kormánypárti, Őri Lászlóval szembeni esélyeket is vizsgálták – számolt be a Thevip.hu, a párt online portálja.

A 800 fős, telefonos Republikon-kutatás szerint Mellár Tamás ismertsége 62 százalékos a választókerületben. Orbán Viktor, Karácsony Gergely, Dobrev Klára és Jakab Péter előzi csak meg a közgazdász professzort, de ők országos politikai tevékenységük miatt ismertek – teszi hozzá a kutatásról készült elemzésében a Thevip.hu.

A kutatás alapján az ismertséghez népszerűség párosul, a válaszadók 49 százaléka kedveli, további hat százaléka nagyon kedveli. Mindezek alapján az előválasztáson a szavazók 30 százaléka döntene a közgazdász professzor mellett a biztos szavazók közül, míg 10 százalékuk Fogarasi Lászlóra, 4 Nemes Balázsra, 1 Auth Istvánra voksolna (54 százalékuk vagy nem venne részt az előválasztáson, vagy nem tudja, kire szavazna).

Arra a kérdésre, hogy az országgyűlési választáson, ha Mellár Tamás és Őri László lenne a két egyéni jelölt, melyikre szavazna szívesebben, 57 százalék állt Mellár Tamás mellé, szemben Őri László 43 százalékával.

A Republikon kutatását a Thevip.hu úgy összegzi: Mellár Tamás az ellenzéken belül és a Fidesz–KDNP jelöltjével szemben is magas támogatottsággal bír. Az intézet szerint a támogatottsági adatok magabiztos előnyt mutatnak az előválasztási versenyben, majd egy valamivel nagyobb versenyt egyéniben az éles választáson.