Republikon: Október óta 4 százalékot esett a Fidesz támogatottsága

Republikon: Október óta 4 százalékot esett a Fidesz támogatottsága

Ellenzéki képviselők az Országgyűlés rendkívüli ülésén 2019. január 3-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A biztos pártválasztók és a teljes népesség körében is megelőzné az összesített ellenzék a kormánypártokat a decemberi pártpreferencia-adatok szerint derül ki a Republikon Intézet kutatásából, amelyet a Telex ismeretett elsőként. A járványkezelés megítélése, az Európai Unióval zajló viták és a Szájer-ügy is szerepet játszhat a kormánypárt népszerűségvesztésében.

Fölényesen vezet a Fidesz–KDNP, de folyamatosan veszít támogatottságából – derül ki a Republikon Intézet decemberi pártpreferencia-kutatásából, amelyeket elsőként a Telex közölt. A kormánypártok támogatottsága a teljes népesség körében 30 százalék, őket követi a Demokratikus Koalíció és a Momentum 10-10 százalékkal. A Jobbikot és az MSZP-t egyaránt 6-6 százalék támogatja, a Párbeszéd 2 százalékon áll, a Kétfarkú Kutya Pártra, az LMP-re és a Mi Hazánkra is 1 százalék szavazna. A Republikon reprezentatív vizsgálata értelmében decemberben a népesség egyharmada továbbra is bizonytalan pártpreferenciáját illetően.

A biztos szavazók körében is ugyanez az erősorrend, fölényesen vezet a Fidesz és a KDNP 46 százalékkal. A DK 15 százalékon áll, a Momentum 14 százalékot ért el decemberben, a Jobbik és az MSZP támogatottsága 8-8 százalék, a Párbeszéd 3, az MKKP, az LMP és a Mi Hazánk pedig 2 százalékot ért el ebben a hónapban.

Az együttműködő ellenzéki pártok (DK, Momentum, Jobbik, MSZP, Párbeszéd, LMP) eredményeit összesítve látható, hogy mind a teljes népesség, mind a pártválasztók körében megelőzik a Fidesz–KDNP-t. A teljes népesség körében 35 százalékot érnének el együtt, szemben a Fidesz–KDNP 30 százalékával, a pártválasztók körében pedig 50 százalékos eredményük áll szemben a kormánypártok 46 százalékával.

A Telex ismertetője szerint összességében az olvasható ki az adatokból, hogy a Fidesz–KDNP támogatottsága folyamatosan csökken, október óta 4 százalékpontot vesztettek a kormánypártok mind a teljes népesség, mind a pártválasztók körében. A jelentős csökkenésben a Republikon elemzése szerint ebben a hónapban közrejátszhatott a járványkezelés megítélése, de már az európai uniós költségvetési vétóval kapcsolatban fennálló konfliktusos helyzet, valamint az egymást követő, belső fideszes és nemzetközi botrányok (Szájer-ügy, Demeter Szilárd és Deutsch Tamás megnyilatkozásai) is. Ezzel együtt az ellenzéki térfélen továbbra sem látható jelentős változás.

Korábban a Publicus Intézet méréséből is z derült ki: összességében már magasabb az ellenzék támogatottsága, mint a Fideszé. „Az elmúlt hónapokban, mióta megjelentek a járvány nyomán a gazdasági és szociális válság tünetei, kiéleződik a kormány és az ellenzéki önkormányzatok szembenállása, illetve az ellenzéki erők hatékonyabban kommunikálják összefogási szándékukat megfordult a Fidesz-ellenzék erősorrend. Októberben és novemberben már hibahatáron túl, 4 százalékponttal magasabb az összefogásra készülő ellenzék támogatottsága, mint a Fideszé” – írták kutatási jelentésükben. Vagyis, bár továbbra is a Fidesz messze a legnépszerűbb párt az országban, ha az ellenzék közös listán indulna, és közös jelölteket állítana, akkor az összefogás nyerné most a választást.