Rezsiemelés: magyarázkodik a kormány, de senki sem vevő rá

Rezsiemelés: magyarázkodik a kormány, de senki sem vevő rá

Németh Szilárd István, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes étkezik. Forrás: a miniszterhelyettes közösségi oldala.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A rezsicsökkentés szerdán bejelentett brutális átalakítását követően közösségi oldalán kezdett magyarázkodni a kormány. Nem meglepő, hiszen még a hivatalos álláspont szerint is a lakosság negyedét érinti majd az áremelkedés, szakértők pedig arról beszélnek, hogy ennél igazságtalanabb átalakítást el sem lehetett volna képzelni, illetve hogy legkevesebb a családok fele nagyon rosszul fog járni. Az elkapkodott intézkedés részletei még nem ismertek, hiszen nem jelent meg a végrehajtási rendelet, de az internetes fórumokon már megjelent, a fizetési kötelezettség emelkedését mutató táblázatok riasztó képet festenek elénk. A Portfólió gazdasági portál igencsak visszafogott számításai szerint egy átlagos – két gyermekkel, egy 140 négyzetméter alapterületű, 6 cm hungarocellel szigetelt, jó minőségű nyílászáróval rendelkező házban élő – családnak  évi 550 ezer forinttal kell majd többet fizetni, mint mostanáig. 

Facebook-bejegyzésében a kormány Németh Szilárd rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos szerdai bejelentését tette közzé egy olyan szöveggel, amely szerint az átlagos család továbbra is évi kétmillió forintot spórol a rezsicsökkentéssel.

A poszt alatti kommentek jellemzően nem éppen dicsérik a kormányt. Ezek közül idézünk néhányat az alábbiakban:

„Javaslom, azonnal csökkentsék az összes képviselő fizetését 300 ezer forintra, vonjanak meg minden kedvezményt, hozzájárulást, szolgálati autót, lakást, és utána gondolják át még egyszer...”

„Vajon hogyan jött ki átlagfogyasztásra a gáznál 144 köbméter/hó? Valószínűleg a legtöbb háztartás e fölött a szint fölött fogyaszt… Amúgy a kormány béreket is ki fogja pótolni, hogy ezeket az árakat ki lehessen fizetni????”

„Nem régen még azt hazudta a kormány, hogy a nemzet kakaduja hosszú távú szerződést kötött a Gazprommal 15 évre fix összegű és mennyiségű szerződés kedvezményes áron, most akkor hogy emelkednek az árak?”

„Ne hazudozzunk már! Vagy eddig volt hazugság minden, vagy most.”

„Nem látom a ,,köszönöm FIDESZ,, és az ,,éljen Orbán Viktor,, sablon kommenteket kedves fideszes emberek…”

„Ha európai szintű lenne a magyarok bére is, akkor nem lenne probléma ezeket az árakat kifizetni. Azonban a kormány által meghatározott átlagfogyasztás az messze az átlagfogyasztás alatt van! Tönkreteszik az embereket.”

„Ha ezt hagyjuk, itt rengeteg család tönkre fog menni!!! Ébresztő magyar emberek!!!”

„Szerintem 2023 tavaszára a lakosság 75%-tól kikötik a villanyt, a gázt, és persze a vizet. Akitől meg nem kötik ki, az éhen hal addigra… Megérdemeljük a sorsunkat!”

„Azt írja már le itt a kedves kormány... Hogyan jött ki ez az átlag? Csak kíváncsi vagyok és szerintem nem vagyok ezzel egyedül.”

„Ezek mikori adatok? 1982-esek??”

„Na, ha most nem lép a magyar nép, itt még nagyobb bajok lesznek, ideje kinyitni a szemeteket!! Hahóó, ébresztő!!”

„Az emberek jelentős része ezt nem fogja tudni fizetni. Ha tartozás halmozódik fel, amit szintúgy nem tud fizetni, ráterhelik a házra/lakásra. Vagy az ember kifizeti a rezsijét, de a hitelére már nem jut. Így is, úgy is, de jönnek a végrehajtók, sok lesz az eladó ház, ismét (relatíve) fillérekért lehet ingatlant vásárolni azoknak a fentieknek, akiknek semmi nem elég. Jutányos áron jó helyen lévő ingatlanok gazdát cserélnek, s mikor megvették a kiszemelteket, megvannak azok a területek, amik kellettek, enyhítenek.”

Az általunk végigtekintett 40 bejegyzésből egyetlen volt, amely szembe ment a többség véleményével, és a fideszes kommunikációt idézte, de nyomdafestéket nem tűrő alpári jelzők kíséretében, így annak részleteit nem idéznénk.