Rezsicsökkentés vs. tűzijáték: hallgat Gulyás minisztériuma

Rezsicsökkentés vs. tűzijáték: hallgat Gulyás minisztériuma

Az augusztus 20-i tűzijáték pirotechnikai eszközeit telepítik a Nuvu Kft. munkatársai az Erzsébet hídon 2021. augusztus 19-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Idén is négynapos programsorozat lesz az államalapítás ünnepén – tájékoztatta a rendezvények kommunikációs ügynöksége még június 25-én az MTI-t. Közleményükben azt írták: augusztus 18. és 21. között a tavalyinál is több programhelyszín és hamisítatlan fesztiválhangulat várja a látogatókat. Az államalapítás ünnepén pedig Európa legnagyobb tűzijátékát tekinthetik majd meg az érdeklődők.

Időközben a kormányzat bejelentette a katás adózási lehetőség jelentős szűkítését és a rezsicsökkentés visszavágását. Megkérdeztük ezért a Miniszterelnökséget, hogy látva a lakosságot sújtó intézkedéséket és a magyar gazdaság helyzetét, tervezik-e, hogy visszavágnak a parádé költségeiből. Kérdésünket pénteken küldtük el Gulyás Gergely tárcájának, mostanáig – szokásuk szerint – nem válaszoltak.

Két nappal korábban az Átlátszó írt arról, hogy titkolja a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ), mennyi közpénzt terveznek elkölteni az államalapítási ünnepség programjaira, valamint az Európa legnagyobbjaként beharangozott tűzijátékra. Az indoklás most is a már jól bevált szlogen: döntés megalapozását szolgáló adatokról van szó, amelyek 10 évig nem nyilvánosak. A tavalyi rendezvénnyel kapcsolatban három és fél hónappal később kapott választ a lap, ebből kiderült, 2021-ben közel 12 milliárd forintot fordítottak az augusztus 20-i eseményekre. 

A cikkre reagálva az MTÜ azt közölte, a rakéták beszerzési ára nettó 1,3 milliárd forint, azaz bruttó 1 650 000 000 forint, amely megegyezik a tavalyi tűzijáték árával. Azt viszont, hogy a teljes rendezvénysorozat mennyibe kerül, továbbra sem árulják el.