Rogán és Mészáros bizalmasainak titkos külföldi üzletei derültek ki

Rogán és Mészáros bizalmasainak titkos külföldi üzletei derültek ki

Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter az új kormány tagjainak kinevezési ünnepségén a Sándor-palotában 2018. május 18-án (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rogán Antal és Mészáros Lőrinc bizalmasainak titkos külföldi üzleteiről ír a Direkt36 egy új és egyben a valaha volt legnagyobb nemzetközi offshore adatszivárgásból, a Pandora-iratok alapján. Összesen 11,9 millió file szivárgott ki 14 olyan cégtől, amelyek offshore cégek létrehozásával és működtetésével foglalkoznak.

A cikk szerint a Rogán Antal bizalmasaként emlegetett Kertész Balázs 2016 májusában vásárolt meg egy brit-Virgin-szigeteki céget. Az érintettet a portál hiába kereste, hogy megtudja, egyáltalán övé-e még a társaság, azonban nem kaptak választ.

Az iratokból kiderült az is, hogy a korábban a Mészáros-birodalomban kulcsszerepet játszó Jászai Gellért 2017-ben alapított három offshore céget azért, hogy azokon keresztül több milliárd forint értékű céges üzletrészeket birtokoljon. Az általa vezetett 4iG állítása szerint azonban Jászainak „2017 júliusa óta a felsorolt társaságok egyikéhez sincs köze”. Hozzátették, hogy Jászainak „nincsenek offshore érdekeltségei, és nem rendelkezik eltitkolt vagyonnal”.

Előkerült egy olyan irat is, amely szerint Nyerges Zsolt volt az igazgatója egy Pannone Management Limited, Brit-Virgin-Szigeteken bejegyzett cégnek. Az egykori szolnoki ügyvéd az Orbán család személyes barátjaként vált a Fidesz-közeli gazdasági birodalom egyik fontos szereplőjévé, és éveken át Simicska Lajos jobbkezeként tevékenykedett. Emellett Horváth László, kormányközeli vállalkozó, tiszteletbeli kazah konzul is igazgatója volt egy ilyen társaságnak.

A cikk kifejti, hogy az offshore cégek olyan – gyakran egzotikus országokban bejegyzett – társaságok, amelyeket általában két célból szoktak használni. Egyrészt ezeknek a cégeknek a segítségével el lehet érni, hogy a tulajdonosaik kevesebb adót fizessenek máshol végzett üzleti tevékenységük után. Másrészt általában rendkívül nehéz hozzáférni ezeknek a cégeknek a tulajdonosi adataihoz, így alkalmasak titkos üzletelésre vagy megkérdőjelezhető módon szerzett vagyonok elbújtatására. Bár önmagában az offshore cégek tulajdonlása és használata törvényes, e két tulajdonságuk miatt sokan károsnak tartják a működésüket.