Rogán kabinetfőnökének ingatlanában bérelhet irodát az idegenrendészeti főigazgatóság?

Rogán kabinetfőnökének ingatlanában bérelhet irodát az idegenrendészeti főigazgatóság?

A Szegedi út 35-37 alatti Twin Office irodaház

Fotó: Google Maps

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újabb botrány érlelődhet Rogán Antal kabinetfőnöke körül. Az egyebek mellett a Miniszterelnöki Kabinetirodánál is dolgozó, 32 éves Nagy Ádám a napokban került fókuszba, miután a Völner Pár ügyét érintő nyomozati iratok szerint a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara korrupciós ügyekben gyanúsított elnöke, Schadl György közbenjárására vizsga és személyes jelenlét nélkül is jegyet kaphatott a Pécsi Tudományegyetemen.

Üzletelt is a végrehajtókkal

A végrehajtói kar fejéhez a jelek szerint ennél szorosabb kapcsolatok is fűzhették Nagy Ádámot. Hadházy Ákos országgyűlési képviselő ugyanis észrevette, hogy Nagy cége, az ingatlanforgalmazó Nadan Property Kft. hónapokkal ezelőtt megvásárolta a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MVBK) cégétől (Városliget-Ház 13 Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.) a végrehajtói kar XIII. kerületi, Szegedi út 35-37. szám alatti irodaegyüttesét.

Hadházy erről Facebook-oldalán számolt be. Bemutatta a földhivatali nyilvántartásból letöltött, nem hiteles tulajdoni lapot is, mely szerint a Nadan 100 százalékos tulajdonjogáról 2021. október 4-én érkezett bejegyző határozat.

Az utolsó pillanatban vásároltak

A vásárló céget az Opten adatbázisa szerint 2019-ben alapították, és 2020-ban több mint 30 millió forintos nettó árbevételt ért el – igaz, több mint 330 milliós hitelt is kapott. A tavalyi év eredményeit nem ismerjük, így az sem tisztázott, hogy a végrehajtói kar ingatlanját milyen forrásból vették meg és mennyiért; ám vélhetően több száz milliós, ha nem éppen milliárd körüli összegről lehet szó.

A megvásárolt, 1860 négyzetméteres ingatlan ugyanis igencsak exkluzív lehet, ha hihetünk Hadházynak: a Szegedi út 35-37. cím alatt a Google szerint a Twin Office Center irodaház működik. Itt bérel ingatlant egyébként az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság egyik ügyfélszolgálata is. Azaz akár az is elképzelhető, hogy az idegenrendészet már hónapok óta Rogán Antal kabinetfőnöke cégének fizethet helyiségbérletet. Az üggyel kapcsolatban megkerestük az OIF-et, aki kérdésünkre ezt írta: "A (...) megnevezett vállalkozásokkal az OIF semmilyen kapcsolatban nem állt, és jelenleg sem áll, azoktól irodahelyiségeket nem bérelt, és nem bérel."

 

További érdekes egybeesés, hogy a végrehajtói kar ingatlanát néhány nappal azután vásárolta meg a Nagy-féle cég, hogy a kormány (a dohánypiaccal valamint a szerencsejáték-bisznisszel együtt) központi felügyelet alá vonta az MBVK tevékenységét is.

A kormányzati revizor, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága 2021. október 1-jén, egy pénteki napon kezdte meg működését. A következő hétfőn érkezett a Nadan Property tulajdonjogának bejegyző határozata, így valószínűsíthető, hogy az adásvételi szerződést napokkal a felügyeleti hatóság startja előtt kötötte meg a végrehajtói kar és Nagy Ádám cége.

 

 

Családban marad?

A furcsa összefonódások miatt megkerestük a Miniszterelnöki Kabinetirodát, hogy kiderüljön, indul-e belső vizsgálat Nagy Ádám diplomaügye és grandiózus irodaház-vásárlási projektje miatt – esetleg elgondolkodtak-e Nagy menesztésén.

Céges email-címén a kabinetfőnököt is megkérdeztük: nem érzi-e összeférhetetlennek kormányzati munkájával a történteket. Azt pedig mind tőle, mind az idegenrendészeti főigazgatóságtól szeretnénk megtudni, hogy – amennyiben a Nadan a tulajdonos – a hatóság mióta és mennyit fizet a bérleményért. 

Nagy és családja mindenesetre erősen kötődik a propagandaminiszterhez, így arra sem látunk sok esélyt, hogy súlyosabb következményei lennének a kabinetfőnök megumbuldázott vizsgájának, vagy a végrehajtókkal folytatott üzletelésnek. A 24.hu értesülései szerint Rogán Antal annyira jóban van beosztottjával, hogy a kabinetfőnök lett a legkisebb Rogán-fiú keresztapja. A miniszter pedig nem mástól, mint Nagy Ádám apjától, Nagy Andrástól bérelte budai, háromszintes luxusingatlanját a válása után.

Lemondásra szólít fel az ellenzék

Mindezek után az Egységben Magyarországért, azaz a választási szövetségben induló hat ellenzéki párt csütörtökön nyílt levélben és közös sajtótájékoztatón szólította fel lemondásra Rogán Antalt. Közleményük szerint a sajtótájékoztatón felszólalt Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettese, Nunkovics Tibor, a Jobbik országgyűlési képviselője, Csárdi Antal, az LMP országgyűlési képviselője, Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd országgyűlési képviselője, Barkóczi Balázs, a DK szóvivője, Gelencsér Ferenc, az I. kerület momentumos alpolgármestere, valamint Lukácsi Katalin, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnökségi tagja.

A politikusok többek közt arról beszéltek, hogy „Rogán tárcája a nyilvánosságra került nyomozati anyagok alapján érintett a rendszerváltás utáni politikatörténet legmagasabb szintig érő korrupciós ügyében, amely a végrehajtómaffia és az igazságügyi miniszter helyettesének lelepleződésével kezdődött és ki tudja, hol ér véget”.

A DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd közleménye szerint „ezek a gyalázatos események nem történhettek volna meg a miniszter tudta nélkül, sőt, okkal feltételezhető, hogy az egyetemi oktatókkal szembeni nyomásgyakorláshoz Rogán Antal aktív közreműködésére is szükség volt”.

Nagy Ádám cége szerint nyílt pályázaton nyertek

Bár a Nadan Property a Magyar Hang kérdéseire nem reagált, az ATV hasonló érdeklődésére egy nyilatkozatot juttatott el. Ebben így fogalmaznak :„Az ingatlant nyilvános nyílt pályázaton vásárolta a vállalkozás. Az ingatlan vételárát a cég kölcsönből és a bevételeiből finanszírozta. Hadházy Ákos a posztjában megjelent képről valótlanul állítja hogy az a szóban forgó ingatlan, ezzel megtévesztve a közvéleményt. A képen szereplő épület egy felújított irodaház, amelyhez a vállalkozásnak tulajdonjogilag semmi köze nincs.” 

Hogy miként birtokolhat más ingatlant a Nadan, ha a tulajdoni lap szerint a Szegedi út 35-37. számú ingatlant vásárolták meg, és ott a Twin Office Center iker irodaháza található, az nem derül ki válaszukból.

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar is reagált az ATV érdeklődésére, válaszukat változtatás nélkül közöljük:

„A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar érdekeltségébe tartozó ingatlan értékesítése szabályosan zajlott. Az ingatlan értékét igazságügyi ingatlanforgalmi szakértő állapította meg, majd a tulajdonos nyílt pályázat útján hirdette meg azt, többek között országos napilapban megjelenő felhívással. Az ingatlannal kapcsolatos pályázaton tehát bárki részt vehetett és az ingatlan a pályázatra beérkezett érvényes ajánlatok alapján a legmagasabb árat ajánló pályázónak került értékesítésre. Felhívjuk a sajtó képviselőinek figyelmét, hogy minden, a leírtaktól eltérő, valótlan állítással szemben megtesszük a szükséges jogi lépéseket.”