Roma szavazatokkal fordíthat a Fidesz Szekszárdon

Roma szavazatokkal fordíthat a Fidesz Szekszárdon

Fotó: Végh László/Magyar Hang

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Két egyéni körzetben akar új választást a szekszárdi közgyűlésben kisebbségbe került kormánypárti polgármester, ebből az egyik a város hírhedt, romák lakta negyedét, Csikágót is magában foglalja. Ha lesz új választás, és a helyi cigány vezetőt ráveszik, hogy lépjen vissza a Fidesz javára, a romák szavazata újra a Fidesz kezére adhatja a várost. Ebben az esetben csak a változást akarók kiemelkedő arányú részvétele akadályozhatja meg a fideszes hatalom-visszavételt.

Bár a fideszes polgármestert, Ács Rezsőt október 13-án újraválasztották Szekszárdon, a közgyűlésben az ellenzék került többségbe. Míg az összes ellenzéki párt – kivéve a Mi Hazánk – által támogatott civil szervezet, az Éljen Szekszárd Egyesület (ÉSZ) hat egyéni mandátumot szerzett, addig a Fidesz jelöltjei csak négy körzetben tudtak nyerni. Kompenzációs listáról az ÉSZ és a Fidesz is két-két mandátumhoz jutott, vagyis a közgyűlésben 8 ellenzéki képviselő ül majd szemben 6 fideszessel.

Átadták a gyepet egy szekszárdi óvodában, a gyerekek egy órán át hallgathatták a kampánybeszédet | Magyar Hang

Már ha valóban jogerőssé válik az eredmény, a Fidesz ugyanis nem törődik bele a vereségbe, és mindent elkövet, hogy visszaszerezze a közgyűlési többséget. Bár a párt prominensei a választások után napokig nem álltak a nyilvánosság elé, az ötödik napon, múlt csütörtökön megtört a jég: Horváth István, a térség országgyűlési képviselője, a város trafikmutyiról elhíresült korábbi polgármestere tartott sajtótájékoztatót, és bejelentette, hogy két választókerületben a választás megismétlését kérték a Helyi Választási Bizottságtól.

A lapunkhoz eljuttatott kifogásokban tragikomédiába illő állításokkal támadják az ellenzéki ÉSZ jelöltjeit. Többek között ilyenekkel:

„Csötönyi László ÉSZ-képviselőjelölt Szekszárdon a Művészetek Háza előtt pulóverét felhajtva mutogatta a jelölőszervezet logóját ábrázoló pólóját. Ebből arra lehet következtetni, hogy a választás napján ebben a pólóban ment be a fent említett szavazókörbe, illetve a szavazókörök előtt is ebben a ruházatban tartózkodott, azt más számára is láthatóvá tette. Álláspontom szerint ez a magatartás alkalmas volt arra, hogy a szavazóhelyiségek felé vezető úton a választói akaratot befolyásolja.” Még egy röntgenszemű tanút is hoztak, aki megerősítette: „A képviselőjelölt sötét pulóverben volt, de feltűnt számomra is, hogy a jelölőszervezetének logóját ábrázoló citromsárga pólóban volt.”

Egy másik gyöngyszem a beadványból: „14.30 körül a mozgó urnázásból visszaérkezve Bodrogi Tibor ÉSZ-es delegált az épületen belül – lehet, hogy a paraván mögött, de az is lehet, hogy a szavazóhelyiségen kívül – átöltözött, kicserélte az ingét, mert amikor visszajött a helyiségbe, egyértelműen más ing volt rajta”.

Akármennyire is mondvacsináltnak tűnő vádak ezek, a Helyi Választási Bizottság, amelynek elnökhelyettese Horváth Kálmán fideszes megyei kormánymegbízott felesége, helyt adott a kifogásnak. Eszerint november 10-én új választást kell tartani a 2-es választókerület egészében, illetve a 8-as választókerület négy szavazóköréből háromban. A döntést jóváhagyta a Területi Választási Bizottság is, így az ellenzék már csak a Pécsi Ítélőtáblához fordulhat.

Törvénysértő módon kampányolt a szekszárdi fideszes polgármester | Magyar Hang

Felmerül a kérdés, vajon miért éppen ebben a két választókerületben támadta meg az eredményt a Fidesz. Az egyik a nyolcas választókör – amit 14 vokssal nyert meg az ellenzéki Faragó Zsolt – itt laknak jórészt a legszegényebb romák, idetartozik a város hírhedt roma negyede, amit a helyiek csak Csikágónak hívnak. A romák körében nagyon népszerű a Fidesz, amit igazolnak az érintett szavazókör eredményei is: a Csikágót magában foglaló szavazókörben úgy nyert 19 szavazattal a Fidesz jelöltje, Szegedi Attila, hogy elindult függetlenként a helyi cigány vezető, Sárközi János József alias Dundi is. Ő korábban a Fideszt segítő Lungo Drom színeiben politizált, most pedig a szintén a Fideszt támogató Fiatal Romák Országos Szövetségének (Firosz) az elnökségi tagja.

A másik három szavazókörből Faragó kettőben nyert, az egyikben simán, a másikban szorosan, a harmadikban viszont veszített. Ez utóbbiban is számottevő, 15 voks szállt Sárközire, ami ilyen szoros küzdelemben nagyon sokat számított. Összesen tehát 91 szavazat jutott Sárközinek, miközben mindössze 14 voks volt a különbség a fideszes és az ellenzéki jelölt között, vagyis Dundi esetleges, a Fidesz javára történő visszalépése megfordíthatja a választást.

Dundiról ugyanakkor érdemes tudni, hogy 2015-ben maga Lázár János akkori kancelláriaminiszter lépett közbe azért, hogy méltatlansági eljárás keretében távolítsák el a Szekszárdi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöki posztjáról, miután felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték befolyással üzérkedés miatt. Sértettsége tehát akár a Fidesz számára kellemetlen döntésre is sarkallhatja.

Azt, hogy a Mi Hazánk képviselőjelöltje elindulna-e egy új választáson, egyelőre nem tudni, ahogy esetükben az sem világos, hogy az ő szavazóik kire adnák voksaikat.

Faragó Zsoltnak tehát új választás és Dundi visszalépése esetén akkor lehet esélye, ha még több változást akaró embert tud mozgósítani, mint október 13-án. Az ellenzéknek ugyanakkor még bőven lehet tartaléka, ugyanis alig 42 százalékos volt a részvételi arány, márpedig ha az egész város sorsa múlik ezen a néhány szavazókörön, várhatóan megnő majd a választói aktivitás.

Érdekes megnézni a másik választókerületet is, ahol óvott a Fidesz. Itt a város eddigi fideszes alpolgármestere, Haág Éva kapott ki 14 szavazattal. Ezt a békát a Fidesz nyilván nem akarja lenyelni, hiszen Haág már több ciklus óta alpolgármester, és ő, valamint családja, a Csillag család a Fidesz meghatározó egyéniségei a városban. Haág Éva férje, Csillag Balázs 2015 óta az önkormányzati tulajdonban lévő Szekszárdi Sportközpont Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője. Ez a cég felel a város sportéletéért, a sportcsarnok és a sportpályák üzemeltetéséért. Mint arról az Átlátszó a választások előtti hetekben beszámolt, az akkor még fideszes többségű közgyűlés pályáztatás nélkül nevezte ki szeptember elsejétől újabb öt évre a fiatalembert a kft. ügyvezető igazgatójának. Csillag ezer szálon kötődik a Fideszhez, hiszen felesége mellett édesanyja, Csillagné Szánthó Polixéna is fideszes, ő a mostani választáson szoros csatában, 8 szavazatnyi különbséggel szerzett egyéni önkormányzati képviselői mandátumot.

Milliókat osztogat a Fidesz Szekszárdon | Magyar Hang

Csillag Balázsnak idén májusban hathavi jutalmat szavazott meg a közgyűlés fideszes többsége a 2018-as teljesítményéért. Az általa vezetett cég tavaly egymillió forint nyereséget termelt, a neki megítélt jutalom azonban lapunk számításai szerint 4,2 millió forint volt. (Az elérhető közgyűlési jegyzőkönyvek szerint Csillag Balázs fizetése 2017. július elseje óta havi bruttó 700 ezer forint – a szerk.) Csillag Balázs tavaly júniusban is kapott hathavi jutalmat, akkor a 2017-es évben elvégzett munkájáért, vagyis havi 700 ezres fizetése mellett 11 hónap alatt 12 havi pluszfizetéshez jutott, összesen 8,4 millió forinthoz. Csillag Balázs feleségének, Haág Évának az alpolgármesteri fizetése is kiugróan magas egy kisvároshoz képest: ő 2017. január 1-jétől havi bruttó 897 500 forintot keres, melyet 134 625 forint költségtérítés egészít ki, amit szintén a fideszes többségű közgyűlés szavazott meg neki.

Haág Éva talán a Mi Hazánk-os szavazatok fideszesre váltásában bízhat, hiszen a szélsőséges párt 64 szavazatot kapott, miközben a különbség csupán 14 voks volt az ellenzéki jelölt javára. Ezeket a szavazatokat egy új választás esetén szintén nagyobb mozgósítással dolgozhatja le az ellenzék.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/43. számában jelent eg október 25-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/43. számban? Itt megnézheti!