Románián keresztül már nem fogadunk minden ukrán menekülőt

Románián keresztül már nem fogadunk minden ukrán menekülőt

Autósor a csengersimai határátkelőhelyen (Fotó: Magyar Hang/Lukács Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Óriási a dugó a magyar–román határon: információink szerint a magyar hatóságok szerda délutántól nem engedik be azokat az ukrán menekülteket, akik Románián keresztül hagyták el a hazájukat, és nem rendelkeznek biometrikus útlevéllel. Az ukrajnából menekülők a tapasztalataink szerint csak tranzitországnak tekintik Romániát – azért menekülnek arra, mert az ukrán–román határon jóval kisebb a sor, mint akár Lengyelország, akár Magyarország irányába.

Néhány perccel hat óra előtt egy közlemény jelent meg a Román Határőrség honlapján a következő szöveggel: „a magyar határőrizeti szervek arról tájékoztatták a nagyváradi és a máramarosszigeti Határrendőrség Területi Felügyelőségeit, hogy 2022.03.02.-án 15.45-től (román idő szerint) a román–magyar határon Magyarország területére csak olyan harmadik országbeli állampolgárok (beleértve az ukrán állampolgárokat vagy más, Ukrajnából érkező személyeket) léphetnek be, akik megfelelnek a schengeni térségbe való belépés feltételeinek.

Ez hatályon kívül helyezi azt a korábbi rendelkezést, amely az ukrajnai helyzetre tekintettel lehetővé tette harmadik országbeli állampolgárok számára a Magyarországra történő belépést, és amely szerint bármilyen személyazonosságot igazoló okmányt elfogadtak. Jelenleg a magyar határon lévő határátkelőhelyeken hosszú a várakozási idő, mivel nagyon sok személygépkocsi, személy és teherautó jelentkezik a határellenőrzésre, hogy elhagyja Romániát.

Felhívjuk figyelmét, hogy az okmányellenőrzést a magyarországi határon a szomszédos ország hatóságaival közösen végzik, ami azt jelenti, hogy a további ellenőrző pontokat csak akkor nyithatnak, ha a magyar rendőrség is biztosít személyzetet. Felvettük a magyar hatóságokkal a kapcsolatot a közös forgalomirányítási intézkedések megszervezése érdekében. Kiemeljük, hogy a román határrendőrség növelte az úti okmányok ellenőrzésére tervezett személyzet létszámát, és a hatáskörébe tartozó minden intézkedést megtett a hatékony működés biztosítására.”

Munkatársaink egyébként már a hétvégén azt tapasztalták, hogy a román rendőrség a Pete–Csengersima határátkelőhely román oldalán csak azokat az ukrán állapolgárokat engedte a határállomásra, akik rendelkeztek magyar vagy más schengeni ország útlevelével. Ennek következtében már a hétvégén is több órás sorok voltak a román–magyar határátkelőhelyeken is.

Szerda este sikerült elérnünk a Román Határőrség szóvivőjét, Iulia Stant, aki megerősítette: a magyar hatóságok döntöttek úgy, hogy csak azokat az ukránokat engedik be Románia irányából Magyarországra, akik biometrikus útlevéllel rendelkeznek.

FRISSÍTÉS: A román külügyminiszter, Bogdan Aurescu szerda este egy twitter-posztban azt írta: „most beszéltem a kollégámmal, Szijjártó Péter magyar külügyminiszterrel, aki arról tájékoztatott, hogy a román hatóságok kérésére úgy döntöttek, visszavonják a ma bevezetett intézkedést, melynek értelmében a biometrikus útlevéllel nem rendelkező ukrán állampolgárok nem léphetnek be Magyarországra”.

Percről percre közvetítésünket itt olvashatja!