Romaügyi kormánybiztos: mivel a BM-ben vagyok, mindenkiről tudunk mindent

Romaügyi kormánybiztos: mivel a BM-ben vagyok, mindenkiről tudunk mindent

Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos beszédet mond az ország első cigány nemzetiségi diákkörének megalakulásán Kiskunhalason, a Thorma János Múzeumban 2021. november 5-én (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Azt azért nem kell ecsetelnem, hogy mivel a BM-ben vagyok, mindenkiről tudunk mindent. Amit még nem is gondolnátok: ki, mikor, mennyit, hogyan, mire. Mindent. Hozhattam volna ide nektek egy térképet, és megmutathattam volna, és a ti neveitek is rajta lettek volna. Mindenkiről mindent tudunk, a legapróbb részletekig” – ezt mondta Sztojka Attila romaügyi kormánybiztos, a Belügyminisztériumhoz tartozó Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság főigazgatója egy újabb, nyilvánosságra került hangfelvételen, amely a Lungo Drom frakciószövetség ORÖ-s tagjaival tartott decemberi találkozón készült. A felvételt a Népszava ismertette, csakúgy mint múlt héten, a másik decemberi találkozón készültet.

„Talán ebben a körben azt is elmondhatom, hogy a Fidesz meg fogja nyerni a választást” – mondta. A hangfelvétel alapján közlése helyeslést váltott ki. Sztojka Attila szerint „van egy előnyötök: a Fideszen belül én képvisellek benneteket, ha ti partnerek vagytok”. Fontos szempont az egzisztencia biztosítása és a család megélhetése, „ezért amilyen lehetőségek lesznek, azok elsősorban hozzátok fognak jönni”. „Van egy mondás a BM-en belül, sőt a kormányzaton belül is: aki a család tagja, azt családon belül kezeljük, de kívül ezt senki nem érezheti. Az, hogy megnevelünk valakit, az azt jelenti, hogy azért tesszük, mert számítunk rá és szeretjük. Amíg a család tagja. Ha nem a család tagja, nem tudunk kezeskedni felőle” – mondta.

Azt is mondta, hogy „az egyértelműen látszik, hogy Farkas Flóriánnal nem tudunk mit kezdeni.” Arról is beszélt, hogy a Lungo Drom szövetsége változatlanul élvezi a Fidesz partnerségét, „csak és kizárólag ez a kör”. Akadnak ugyan képviselők vagy polgármesterek, akik kerülik az ORÖ képviselőit, ám a helyzeten lehet változtatni. „Higgyétek el, ha látni fogja a Fidesz, hogy tántoríthatatlanok vagytok, akkor rövid időn belül feladatba lesz adva nekik, hogy álljanak szóba veletek” – ígérte.

A Népszava emlékeztet, hogy Sztojka fellépése összefüggésben lehet azzal, hogy tavaly novemberben az ORÖ közgyűlése a „kormány emberének” számító Farkas Félix helyett Agócs Jánost, a testület elnökét választotta a parlamenti választáson induló roma nemzetiségi lista vezetőjévé. Ezt követően a Lungo Drom megtámadta a döntést, a Fővárosi Törvényszék elutasította a beadványt, de az Alkotmánybíróság megsemmisítette a választás eredményét. Eközben nagy erők mozdultak meg, hogy a megismételt választásra a Lungo Drom kerüljön többségbe, ez sikerült is.

A múlt héten ismertetett hangfelvételen Sztojka Attila szerződéseket ajánlott azoknak a roma képviselőknek, akik „bekerülnek a körbe”, azaz „megfelelően szavaznak”. Akkor is arról is beszélt, hogy BM-es politikusként tudja, hogy ki mit csinált és kivel beszélt. Hadházy Ákos hivatali visszaélés és zsarolás gyanúja miatt feljelentést is tett.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.