Mégis lesznek közteres-rendőr párosok Józsefváros utcáin

Mégis lesznek közteres-rendőr párosok Józsefváros utcáin

Rendőrautók a ferencvárosi Lenhossék utca és Gát utca sarkán 2022. április 26-án. (Fotó: György Zsombor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hiába áldozna a VIII. kerületi önkormányzat 15 millió forintot arra, hogy a nyolcadik kerületi rendőrkapitányság a helyhatóság közterület-felügyelőivel közösen járőrözzön a nyári hónapokban, erre nem kerül sor, mivel Pikó András polgármester szerint nincs elég rendőr. Erről a kerületvezető írt vasárnap a közösségi oldalán. A helyzet ma, hétfőn – alighanem a nyilvánosság hatására – alaposan megváltozott. Újraindulnak a közteresek és a rendőrök közös járőrözései a kerületben, akár már a következő napokban – mondta el érdeklődésünkre Pikó András polgármester. Közben megnéztük a VIII. Kerületi Rendőrkapitányság önkormányzat számára készített beszámolóját is, amelyből az derül ki, hogy 2020-hoz képest valamelyest romlottak a kerület közbiztonsági adatai.

A polgármester közleménye alapján meglenne a közös járőrözések folytatására a szándék a rendőrség részéről is, ráadásul közbiztonsági okokból is indokolt lenne. Ezt támasztják alá a kerületi rendőrkapitányság által a tavalyi évről készített önkormányzati beszámoló adatai is, amelyet idén májusban tárgyalt az önkormányzat képviselő-testülete.

A Márkus Tamás alezredes, kapitányságvezető által készített irat alapján az önkormányzat és a kerületi kapitányság együttműködésre hosszú időre nyúlik vissza. A beszámoló szerint ugyanis az önkormányzat 2021-ben is szerződött a rendőrséggel túlóra finanszírozására. Ennek következtében egész évben – az ünnepnapok kivételével – naponta egy rendőr 12 órában közterületi rendőri szolgálatot látott el a Józsefvárosi Közterület-felügyelet munkatárásával. A kerület adottságaiból fakadóan a közterületi intézkedések száma magas, ami miatt a nappali időszakban hétköznapokon három, hétvégente és éjszakánként is kettő, a Budapesti Rendőr-főkapitányság Tevékenységi-irányítási Központjához tartozó gépkocsizó járőrpár is szolgál a területen.

A kapitányságvezető szerint a Blaha Lujza téren például folyamatosan indokolt a rendőri ellenőrzés, ezért azt visszatérően, két óránként ellenőrizték 2021-ben. Ám ez is kevésnek bizonyult: októbertől ugyanis állandó a rendőri jelenlét a forgalmas téren. A kapitány különben a II. János Pál pápa téren is indokoltnak tartja a folyamatos, illetve visszatérő ellenőrzéseket.

Nőtt a bűncselekmények száma

A beszámolóból szerint a kerület bűnügyi adatai is igazolják a rendőri jelenlét szükségességét a kerületben, a statisztika ugyanis romló józsefvárosi közbiztonságról árulkodik az előző évhez képest. 2021-ben (2020-hoz képest) ugyanis 4,8 százalékkal emelkedett a kerületben a rendőrség tudomására jutott bűncselekmények száma. Összesen 2845 bűncselekményt regisztráltak. Ez azonban messze van a 2012-es számhoz, amikor közel 10 ezer bűncselekményt regisztráltak (az adatok szerint 2017-ben sikerült évi 5000 alá csökkenteni a számot). Ugyanakkor a tavalyi 2845 regisztrált bűncselekmény annak fényében figyelemre méltó, hogy közben a közterületeken elkövetett bűnesetek száma ezer alá esett (961), ez közel 30 százalékos csökkenést jelent a 2020-as év adatához képest.

Más adatok viszont némiképp romló tendenciákat mutatnak. A rendőrségnek mindig fontosak a 14 különböző kiemelten kezelt bűncselekmények adatai. Rossz hír, hogy ezek száma növekedett 2020-hoz mérten (6,5 százalékos az emelkedés). Ezek közül emberölést 2020-ben egyet, míg 2021-ben hármat követtek el. Halált okozó testi sértést viszont tavalyelőtt és tavaly sem regisztráltak a kerületben.

Garázdaságok: óriási a romlás

A garázdaságok száma ellenben kiugró emelkedést mutat: míg 2020-ből 140 ilyen esetről van tudomása a hatóságnak, 2021-ben már 262-t regisztráltak, ez 87 százalékos növekedés. A 262-es szám különben a 2010 évek elejének esetszámaihoz mérhető. A garázdaság – A Büntetőtörvénykönyv alapján – a köznyugalom megzavarásával, erőszak alkalmazásával jár, ezekből következően kifejezetten közterületre jellemző bűncselekmény. A szintén közterületekre jellemző rablások száma is nőtt a kerületben: míg 2020-ben 10 esetet, tavaly már 15-öt regisztráltak. Az ilyen cselekményekkel szemben egyébként a hatósági jelenlét jellemzően visszatartóerővel bír.

Tavaly nőtt az elfogott kábítószerterjesztők száma is (9-ről 16-ra), ahogy a rongálások száma is (99-ről 104-re, ez 5 százalékos növekedés). Több gépkocsit is loptak el (2020: 3-at; 2021-ben 10-et), az autófeltörések száma viszont valamelyest csökkent (29 esetről 21-re).

A beszámoló szerint a nyomozások eredményességi mutatója 2020-hoz képest stagnált (69,3 százalék); a közterületen elkövetett bűncselekmények esetében viszont némi csökkenés tapasztalható (81,8 százalékról 79,5 százalékra csökkent).

Az adatok alapján egyébként a baleseti statisztikák is romlottak: 12,9 százalékkal több közlekedési baleset történt tavaly a kerületben, mint egy évvel korábban (2021-ben összesen 175-öt regisztráltak).

Nem kevésbé érdekesek a létszámadatok is a polgármester bejegyzésének fényében. Eszerint ugyanis egy közrendvédelmi rendőrre a kerületben 481 lakos jut, a meglévő létszám alapján viszont rosszabb a helyzet: egy rendőrre 809 lakos. A rendészeti osztály állományából napszakonként 4-6 gépkocsizó járőr és 4-6 körzeti megbízott lát el szolgálatot.

Pikó András: Minden nap lesz közteres-rendőr páros a kerületben

A polgármester szerint rendőrségi létszámhiány miatt elmaradó közös közterület-felügyelő-rendőr járőrözések miatt Pikó András egyeztetést kezdeményezett a rendőrséggel. A polgármesteri hivatal érdeklődésünkre előbb azt közölte, hogy Pikó András a hét közepéig nem nyilatkozik az ügyben. Később azonban telefonon tudtunk vele beszélni. Megerősítette: biztosítja a rendőrjárőrt a VIII. Kerületi Rendőrkapitányság. Mint elmondta, a Molnár Gábor alezredessel, kapitányságvezetővel folytatott egyeztetése eredményeként mindennap járőrözik majd egy rendőr és egy önkormányzati közterület-felügyelő közösen.

A járőrök leginkább a kerület neuralgikus és forgalmas pontjain, így a Népszínház utcában, a II. János Pál pápa téren és a Corvin-sétányon fognak szolgálatot teljesíteni. (A Blaha Lujza téren a rendőrség 24 órán át teljesít szolgálatot.) A közös kerületi szolgálatok akár már a következő napokban is folytatódhatnak.

– Az egyeztetésen felvetettem, hogy ha a kapitányság még egy újabb plusz rendőrt adna, akkor az önkormányzat ennek anyagi vonzatát is átvállalná. Ha ezt is sikerül biztosítani, akkor két közterület-felügyelő-rendőr páros lehet a kerületben – mondta a polgármester.

Pikó András kitért arra is, hogy az önkormányzat a lakásgazdálkodási tervben újabb 3-5 felújítandó lakás bérlőkijelölési jogát átadná a kerületi kapitányságnak. Ez a kerületi kapitányságon dolgozó rendőrök megtartását és újonnan érkező egyenruhások szolgálatba állását is segíthetné. Mint mondta, a pályakezdő rendőrök fizetése ugyanis – mivel gyakran vidékről költöznek a fővárosba – nem teszi lehetővé piaci albérlet megfizetését.

A polgármester szerint a kapitányságvezető fegyelmezett rendőr. Ezt arra a kérdésünkre mondta, miszerint elismerte-e a rendőrkapitány a létszámhiányt. Ezért Pikó András – elmondása szerint – azt kérte tőle, hogy ha a rendőrségnek ilyen problémája van, jelezzék előre, hogy tudjanak róla. Sokan fogják ugyanis figyelni – ki ilyen, ki olyan okból –, hogy a polgármester és a rendőrség megtartja-e az ígéretét.

Arra a felvetésünkre, hogy a rendőrség önkormányzat számára készített beszámolója, illetve az ő érzete alapján változott-e, romlott-e a kerület közbiztonsága, Pikó András azt felelte: neki az a benyomása, hogy a koronavírus-járvány átalakította a közbiztonságérzetet. Az ismét szabadabb élet visszahozott problémákat, de a rendőrség „odateszi magát”, ezt a felderítési mutatók visszaigazolják. – A szubjektív biztonságérzet jellemzően akkor romlik, ha az általános közbiztonsági helyzet, a hajléktalanság vagy éppen a közterületek tisztaságának kérdése átpolitizálódik, hiszen akkor felerősödik a baj érzete. Ebben a politikai szereplőknek van felelőssége – jegyezte meg a kerületet 2019 óta irányító Pikó András.

BRFK: Biztosított a létszám

A nap folyamán megszólalt az ügyben a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) is. Közleményükben azt írták, hogy a BRFK és az önkormányzat közötti megállapodás értelmében a VIII. Kerületi Rendőrkapitányság biztosítani fogja a létszámot a közterület-felügyelőkkel közös járőrszolgálatra is. Hozzátették, a kapitányság járőrei, a BRFK Közrendvédelmi Főosztály, illetve a Készenléti Rendőrség egyenruhásai folyamatosan jelen vannak a józsefvárosi közterületeken.

A létszámhiányról szóló hírek egybecsengenek egyébként lapunk pénteken megírt információival. Mint arról beszámoltunk, a felmondási tilalom megszűnése után azonnal beadta a felmondását 300 rendőr. Erről lapunk írt először, ez az adatsor késztette megszólalásra vasárnap Pikó Andrást. A leszerelések megindulása azzal van összefüggésben, hogy a hivatásosok június elsején tehették meg ezt újra, 2020 novembere és idén május 31. között a kormány ugyanis a koronavírus-járványra hivatkozva tiltotta meg a rendvédelmi és egészségügyi dolgozók távozását, a korlátozásban pedig csak néhány hónapos szünetet tartottak.