RTL: kiszivárgott, mennyire rossz járványadatokra számít a kormány

RTL: kiszivárgott, mennyire rossz járványadatokra számít a kormány

COVID ellátás az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikán 2021.03 (Fotó: Kovács Attila/Semmelweis Egyetem)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Minden eddiginél többen haltak bele egyetlen nap alatt a koronavírus szövődményeibe Magyarországon, a járványnak pénteken 227 áldozata volt. A friss fertőzöttek száma is csúcsot döntött, egy nap alatt több, mint 11 ezer ember betegedett meg, a kórházakban több mint tízezer beteget ápolnak, és 1237-en vannak lélegeztetőgépen. Az RTL Híradóhoz eljutott belső minisztériumi tájékoztató szerint a számok még tovább romolhatnak. Ez a dokumentum ugyanis 14 ezer kórházi beteggel, és napi 250 vagy annál is több halálesettel számol.

A kórházak egyre nehezebben bírják a terhelést, a szintén az RTL-hez eljutott dokumentum szerint már a Heim Pál Gyermekkórház is fogadhat légzéstámogatásra vagy intenzív ellátásra szoruló fiatal felnőtteket, 35 éves korig.

Szabad Zoltán, a Magyar Orvosok Szakszervezetének elnöke szerint a kórházban dolgozó orvosoknak egy perc megállásuk nincs, kipihenni sem tudják magukat, és minél fáradtabb egy orvos, annál nagyobb eséllyel fog hibát véteni. Ugyanakkor Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a legutóbbi kormányinfón azt mondta, hogy nincs kapacitásprobléma a magyar kórházakban, mert bevonták a rezidenseket és medikusokat is. A szakszervezeti vezető szerint azonban az intenzív osztályokon és a lélegeztetőgépek mellett folyó munka nagy szakmai felkészültséget igényel. Így szerinte a más területekről érkező orvosok illetve rezidensek leginkább az adminisztrációban segíthetnek. 

A Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Soproni megyei elnöke szerint azonban az óriási betegáradat miatt szinte szükségállapot van az intézményekben, ezért minden eszközt meg kell ragadni az ellátás javítására. A MOK megyei szervezete önkénteseket próbál toborozni, most hétvégén startol a projekt.