RTL: még 11 millió adag koronavírus-oltás van raktáron Magyarországon

RTL: még 11 millió adag koronavírus-oltás van raktáron Magyarországon

A Dél-pesti Centrumkórház egyik dolgozója megkapja a koronavírus elleni oltóanyagot 2020. december 27-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ adatai szerint összesen több mint 32 millió adag vakcina érkezett Magyarországra. Ebből 15 milliót használtak fel, majdnem 5 milliót elajándékozott a kormány, 1 milliót pedig eladott. Ennek alapján az RTL Híradó számításai szerint még 11 millió adag lehet raktáron.

Az elmúlt 30 napban sokkal kevesebben kértek oltást, mint korábban: míg január végétől február végéig majdnem 200 ezer adag fogyott, március végéig újabb 321 ezer, áprilisban eddig viszont mindössze 74 ezer. 

A Híradó arról kérdezte a kormányt, hogy mennyi vakcinának jár le a szavatossága a következő hónapokban, de erre nem válaszoltak. Annyit elárultak, hogy Magyarország számos rászoruló országot segít vakcinával, ilyen esetben a lejárathoz közelebb álló készletekből adományoznak.

Falus Ferenc volt tiszt főorvos szerint ha a magyarok már nem használják fel, akkor a megmaradt készletet fejlődő országokba kellene eljuttatni. Afrikában lenne helye a vakcináknak, több országában is 10 százalék alatti az átoltottság. Kongóban ez a szám csupán 0,6 százalék.