Rusvai Miklós a hatodik hullámról: Október-november környékére várható több megbetegedés

Rusvai Miklós a hatodik hullámról: Október-november környékére várható több megbetegedés

Rusvai Miklós virológus (Forrás: Hír TV / Youtube)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Október-november környékére várható majd több megbetegedés. Vélhetően addigra megjelenik majd az új vakcina is, ami az omikron ellen is véd. Sajnos, aki most akarja oltatni magát, csak az alfa és a delta ellen emeli meg az immunitását” – jelentette ki Rusvai Miklós virológus a Ripost megkeresésére.

– Addig azt tanácsolom, aki eddig nem oltatta magát, az várja meg az őszt, mert addigra vélhetően kijön az új vakcina – közölte a szakember. A virológus arra a kérdésre, hogy érkezhet-e újabb, még ismeretlen variáns, azt válaszolta: nem kizárt, „de pontos jóslatot nem lehet mondani.”

– Afrika egyenlítő alatti részében van egy nagyobb járványhullám. Ott nagyon sokszor képződnek új variánsok, úgyhogy nem lennék meglepődve, ha Afrikából megint egy új variáns jönne majd. Ezt persze nem lehet biztosan mondani, de elképzelhető ez az eshetőség – fejtette ki a szakértő.

Rusvai arra számít, hogy a közeljövőben biztosan emelkedik a hazai esetek száma. – Hogy ez meddig tart, nem tudni, de én arra számítok, hogy még ezen a héten is emelkedni fog a múlthetihez képest. Azt viszont nem gondolnám, hogy ismét a napi 1,5-2 ezer fölé megy majd a napi új fertőzöttek száma. Emlékezzünk arra, hogy az omikron hullám csúcsán, januárban 20 ezernél is több új fertőzött volt naponta – ennek az egytizedére számítok most. Ennek az az oka, hogy már nagyon sokan átfertőződtek, vakcinás védelemben részesültek és az időjárás sem kedvez most a Covidnak, annak ellenére, hogy egy kisebb járványhullám beindult – tette hozzá a virológus.