Rusvai szerint minden maszkviselésnek van értelme jelenleg

Rusvai szerint minden maszkviselésnek van értelme jelenleg

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Azokban a külső terekben, ahol korábban is előírás volt a maszkhasználat, (..) és általában azokon a helyeken, ahol viszonylag közel tartózkodunk olyan emberekhez, akiknek nem ismerjük az immunitási állapotát, (..) mindenképpen célszerű a maszkhasználat” - mondta Rusvai Miklós az RTL Klub Híradójának.

Ezeken a helyeken különösen célszerű maszkot viselniük a kockázati csoportba tartozó személyeknek, illetve azoknak, akik nem kaptak oltást – tette hozzá.  

A víruskutató szerint azok, akik 70 év felettiek, és viszonylag korán, január-februárban kaptak oltást, ráadásul idősotthonok lakói vagy találkoznak például az unokákkal, fokozottan ki vannak téve a fertőzésveszélynek, számukra fontos, hogy viseljék a maszkot. 

„Azt mondom, hogy minden maszkviselésnek van értelme jelenleg. Többen most jönnek haza a szabadságról (..), miközben minden környező országban messze magasabb a fertőzöttség mint nálunk, és sokkal gyorsabban növekszik” – tette hozzá Rusvai. Szerinte a külföldön tartózkodóknak is érdemes használniuk a maszkot, és amikor hazajönnek, érdemes 5-7 napig visszafogniuk a mozgásukat illetve maszkot viselniük.

Érdekes, hogy Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem Széchenyi-díjjal frissen kitüntetett rektora szerint a delta variáns ellen kevésbé hatékony a maszk.